Gezonde intuïtie

Dit weekend zocht ik bosbessen voor een toetje. Bij de Ekoplaza kostte ze €6,95 per 400 gram; bij Albert Heijn waren ze in de aanbieding: €5 voor 600 gram. Ik zwichtte voor de reclame. Vandaag beland ik voor Goede tips eten & drinken op de website weetwatjeeet.nl. Daar zie ik dat al het fruit van Appie minstens 3 soorten bestrijdingsmiddel bevat. De bessen, die nog over zijn, smaken opeens niet meer zo lekker.

Het is een eeuwig dilemma; kies je voor goed of goedkoop? En wat is goed? Ik zoek verder en lees gelukkig op de site van het Voedingscentrum: 'In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch gezonder is dan gangbaar voedsel'. Meer artikelen beamen dit. Weetwatjeeet en andere websites beweren echter het tegendeel. Beide stellingen worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Ik ben geneigd om vandaag te vasten,
dan hoef ik even niet te kiezen

'Koop groente en fruit uit Nederland; hier wordt minder gif gebruikt dan in landen als Spanje, Marokko of nog verder, lees ik ergens. Dat lijkt me een mooie tussenoplossing, totdat ik stuit op een bericht dat geen enkel land zoveel pesticiden gebruikt als Nederland'. Producten uit eigen land zijn wel beter voor het klimaat', beweert nog een artikel. Niet waar, schrijft Vrij Nederland en rekent voor hoeveel of liever hoe weinig CO2 het vervoer van boontjes uit Kenia veroorzaakt in tegenstelling tot de kassen in Nederland. Bovendien geeft het mensen daar ook nog eens werk en een inkomen.

Geen garantie
Biologisch is sowieso niet zo goed voor het klimaat, vervolgt het blad, althans als je het over vlees en zuivel hebt. Koeien op stal winden minder dan in de vrije wei. Ook de wereldwijde voedselproductie loopt spaak als we massaal overstappen op biologisch; citeren ze een onderzoek. Juist niet, stelt een ander onderzoek. Het laatste berichtje dat ik vandaag lees, gaat over Tony Chocoloney; zelfs oprichter Teun van der Keuken kan niet garanderen dat zijn chocolade volledig slaafvrij is. Laat staan alle andere Fair Trade of UTZ gecertificeerde merken…

Gezond voor jezelf, blije dieren, een gifvrije aarde, geen klimaatverandering, de producenten van al dat lekkers gelukkig en ik niet failliet: dat is wat je wilt van voedsel, maar wat moet je dan nemen? Ik ben vandaag geneigd om te vasten. Dan hoef ik even niet te kiezen.

Perfectie bestaat niet
Ik ben niet de enige, die moedeloos wordt van alle tegenstrijdige berichten over goed eten. 'Wat maakt het ook allemaal uit', hoor ik vriendinnen vaak roepen. Je weet toch niet of het klopt. Maar is dat zo? Misschien moeten we iets meer op ons eigen intuïtie vertrouwen: producten zonder chemisch gif; dat klinkt toch gezonder. Maar als de bosbessen in de reclame zijn bij Appie, gaan ik noch de aarde er dood aan. En, ook al is het niet 100% gegarandeerd, UTZ is nog altijd beter dan niet gecertificeerd. En die biokoe mag dan slechter zijn voor het klimaat, haar leven is wel vele malen prettiger; ik eet wel gewoon wat minder vlees.
Zo schipper ik bij het boodschappen doen tussen alle do's and don'ts met het idee dat perfectie niet bestaat. Daarom geven we in Goede tips eten & drinken een aantal aardige suggesties om goed te eten en te drinken, maar zonder te beweren dat het perfect is.

Geniet er van.
Annemarie de Raadt






Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria