• Pagina
  • 1
  • 2
  • >

Resultaat op de kaartOntdek ook Goed in beeld

Goede informatie over groene stroom

Er is de laatste tijd veel discussie over groene stroom; is 'ie nu echt of niet? In het kort uitgelegd komt het hier op neer: in Nederland hebben 3 miljoen huishoudens bij hun energieleverancier aangegeven dat ze groene stroom willen: stroom van hernieuwbare energiebronnen, als wind, zon, water of biomassa.

Wegens gebrek aan deze hernieuwbare energiebronnen in Nederland, kopen veel energieleveranciers deze stroom in het buitenland, maar niet echt: er loopt geen elektriciteitsdraad van bijvoorbeeld een Noorse waterkrachtcentrale naar de Nuon opslagcentrale. De Noorse opwekker verkoopt middels certificaten groene stroom aan Nuon. Hij kan deze certificaten verkopen omdat in eigen land consumenten en bedrijven niet speciaal om 'groene stroom' vragen maar gewoon om 'stroom'. Het 'groene' van de stroom verkoopt hij als was het een apart product.

In Nederland levert de energieleverancier gewoon grijze stroom (van fossiele brandstof) maar omdat hij 'groen certificaten' heeft gekocht, mag hij het als groene stroom verkopen.

Wie deze constructie dubieus vindt, kan kiezen voor groene stroom, die in Nederland wordt opgewekt met behulp van wind, water, zon of biomassa. In de Goede Gids zijn alleen de energieleveranciers opgenomen, die deze groene stroom verkopen.

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria