Puntgaaf hoeft niet meer

Puntgaaf hoeft niet meer
 • Gaaf initiatief tegen voedselverspilling>>

  De hoeveelheid voedsel, die niet op een bord terecht komt is immens en elk initiatief om voedselverspilling tegen te gaan wordt met enthousiasme ontvangen. Zo zijn Ekoplaza en Eosta een pilot gestart om niet puntgave groente en fruit toch te gaan verkopen. Werden de kromme komkommers, niet zo rode paprika's, appels met een vlekje of te kleine citroenen zo doorgedraaid, nu kun je ze tegen een mooie prijs bij de Ekoplaza kopen. Ook worden overschotten niet meer doorgedraaid maar alsnog aangeboden. De pilot is een succes en daarom wordt het initiatief uitgebreid naar de overige winkels.

  nieuwsbron

Tijd voor actie

Tijd voor actie
 • Vergeet het gekriebel, help ze een handje>>

  Afgelopen week brachten onderzoekers naar buiten dat de insectenpopulatie in Duitse natuurgebieden de afgelopen 25 jaar met 75% is afgenomen. Ook in Nederland is dit een groot probleem door de verstedelijking, al het asfalt en de landbouw. Nu zijn insecten nooit echt populair geweest, vanwege de steken of het gekriebel maar biologen en ecologen maken zich grote zorgen, want we hebben ze wel hard nodig. Als voedsel voor andere dieren maar ook voor het bestuiven van gewassen en het afbreken van organisch materiaal. Hoogste tijd om in actie te komen. Gelukkig bestaan er ook mooie initiatieven om het tij te keren. Doe je mee?
  Lees verder bij nieuwsbron

  nieuwsbron

Circulaire Zweedse shopping mall

Circulaire Zweedse shopping mall
 • Eindeloos shoppen zonder footprint >>

  Het Zweedse winkelcentrum ReTuna (120 km vanaf Stockholm) bevat vijftien winkels, die van alles verkopen: van planten tot audio-apparatuur; van fietsen tot kleding. Alle spullen, die je er vindt zijn gemaakt van hergebruikte materialen. 'Renovatie', 'reparatie' en 'creatief hergebruik' vormen de sleutelwoorden tot het succes van dit innovatieve winkelcentrum. Je kunt er ook je afgedankte spullen inleveren. De medewerkers van ReTuna knappen ze op en daarna gaan ze weer de verkoop in. Zo kun je in deze mall eindeloos shoppen zonder een piezeltje extra footprint.

  nieuwsbron

Jij een rol, zij een wc

Jij een rol, zij een wc
 • Door dit wc-papier kunnen andere mensen ook naar de wc >>

  Het wc-papier van The Good Roll is om meerdere redenen een goed product. Allereerst omdat het gemaakt is van 100% gerecyclede papiervezels. Daarna omdat 50% van de netto winst naar de Stichting Stimavo gaat. Een derde van de wereldbevolking heeft namelijk geen toegang tot een toilet en Stimavo doet daar wat aan.
  Want waar goede toiletten zijn, kan de hygiëne met sprongen vooruitgaan, met name op publieke plekken als scholen. Met het geld dat Stimavo van The Good Roll ontvangt, gaan ze in Oeganda aan de slag. Verder claimt The Good Roll ook dat dit papier prettig in het gebruik is. Ook mooi meegenomen, natuurlijk.

  Goed idee? Je kunt een abonnement nemen, zodat je zelf nooit meer met rollen hoeft te slepen. Meer weten? Dat is te vinden in de nieuwsbronlink.

  nieuwsbron

Een plusje voor PLUS

Een plusje voor PLUS
 • CO2 compensatie met een gouden randje >>

  Alle supermarkten van PLUS zijn - als eerste in Nederland - met Fairtrade gecertificeerde carbon credits klimaatneutraal gemaakt. Dit houdt in dat het project, waarmee PLUS haar CO2 uitstoot compenseert echt een verschil maakt voor mensen in ontwikkelingslanden. Het Fairtrade gecertificeerde Clean Cookstove project in India is opgezet door FairClimateFund en heeft inmiddels aan meer dan 18.000 huishoudens schone houtovens, Chulika's genaamd, verstrekt.
  Enthousiast geworden? Je kunt als particulier ook je eigen CO2 met dit project compenseren. Klik daarvoor op Nieuwsbron.

  nieuwsbron

Gifvrije lelies

Gifvrije lelies
 • Het ei of wellicht de kip van Columbus >>

  Lilies of Life, een leliekweker uit Rijnsburg heeft een pracht van een oplossing om onkruid en ongewenste beestjes uit zijn kassen te weren. Gewoonlijk wordt er flink op los gespoten maar bij Lilies of Life scharrelt vrolijk een aantal kippen rond. Oude legkippen, die anders in de soep zouden belanden, genieten nu van een comfortabele oude dag. Ze eten alles wat niet thuishoort in de kas, maar laten de bloemen ongemoeid, die nu zonder bestrijdingsmiddelen uitgroeien tot sterke mooie lelies. Dat scheelt vele kilo's gif per jaar.

  nieuwsbron

Goed en gemakkelijk

Goed en gemakkelijk
 • De meest diervriendelijke maaltijdboxen >>

  Maaltijdboxen zijn in opmars. Geen wonder, want ze zijn ideaal voor wie geen zin heeft om boodschappen te doen. Belangrijker is wellicht nog wel de opluchting om verlost te zijn van die dagelijkse vraag: 'wat zullen we nu weer eens eten vanavond'.
  Alleen komt er wel een prangende vraag voor in de plaats: hoe zit 't met de kwaliteit van de boodschappen in de box? Wakker Dier heeft in samenwerking met Rank-a-brand de meest populaire maaltijdboxen getest op diervriendelijkheid en gelukkig is het bij geen enkele slecht gesteld.
  Wil je de beste dan kun je kiezen uit BeeBox en BeterBio, beide staan vermeld in de Goede Gids. De Beebox heeft nog een leuke aanbieding voor Goede klanten.

  nieuwsbron

Nieuw: de e-plane

Nieuw: de e-plane
 • Grote doorbraak in elektrisch vliegen >>

  Siemens heeft een elektromotor ontwikkeld waarmee hybride-elektrisch aangedreven vliegtuigen met vier of meer zitplaatsen tot de mogelijkheden gaat behoren. Met deze record-motor is een eerste vlucht voor publiek gemaakt op de luchthaven Schwarze Heide nabij Dinslaken in Duitsland. De verdere ontwikkeling gaat snel. Volgens een enthousiaste CEO van Siemens zullen er in 2030 vluchten gemaakt kunnen worden van zo'n 1000 kilometer met aan boord 100 passagiers.

  nieuwsbron

Wakkere winkelaar

Wakkere winkelaar
 • Nooit meer kiezen tussen goed en goedkoop >>

  Het is niet nieuw, maar het verdient zeker een keer extra aandacht: de Wakkere Winkelaar nieuwsbrief van Wakker Dier.
  Wat is dit overzicht van diervriendelijke aanbiedingen tot handig! Wakker Dier inventariseert wekelijks bij alle supermarktketens welk biologisch vlees, zuivel of vleesvervanger in de reclame is. Zo hoeft de prijs nooit meer een obstakel te zijn om voor diervriendelijk te kiezen! Je vraagt 'm aan bij Wakker Dier

  nieuwsbron

Schone boodschappen

Schone boodschappen
 • Picnic bezorgt boodschappen elektrisch >>

  Het gaat de goede kant op: het bedrijfsleven heeft vorig jaar voor bijna 5 miljard geïnvesteerd in energiebesparende en andere milieumaatregelen! Om een leuk voorbeeld daarvan te geven: de nieuwe online supermarkt Picnic heeft zelf een elektrisch bezorgwagentje ontwikkeld, waarmee ze al haar boodschappen schoon en stil bij haar klanten aflevert. Nu nog alleen in de regio Utrecht maar hopelijk heel snel in de rest van Nederland. Wat zou het schelen als alle bezorgdiensten dit zouden doen!

  nieuwsbron

Goede investering van Beyonce

Goede investering van Beyonce
 • Miljoenen meloenen gered van de ondergang>>

  Beyonce gaat investeren in WTRML Wtr, een bedrijf dat misvormde watermeloenen, die anders worden vernietigd, gaat opkopen om er sap en veevoer van te maken. Jaarlijks worden er nu zeker 360 miljoen imperfecte watermeloenen vernietigd.

  In Nederland worden steeds meer soortgelijke initiatieven gestart. Zo maakt het bedrijf Kromkommer de lekkerste soepen van doorgedraaide groenten en laat Beebox van licht beschadigd fruit heerlijke biologische sappen persen, die je nu als Goede klant als cadeautje ontvangt bij je eerste bestelling: klik hier voor meer info.

  nieuwsbron

FairMail 'in the picture'

FairMail 'in the picture'
 • Oxfam België kiest voor kaarten van FairMail Cards>>

  De fotografe op de homepage van deze nieuwsrubriek is een FairMail-tiener. FairMail is een prachtig bedrijf, dat kinderen in India, Peru en Marokko een toekomst geeft door hen te leren fotograferen. En van de foto's, die ze maken worden wenskaarten gemaakt. Van het geld dat ze daarmee verdienen, kunnen ze een opleiding betalen.

  FairMail heeft nu een samenwerking opgezet met Oxfam België. Alle beelden voor de 24 nieuwe Oxfam kaarten zijn gemaakt door de Peruaanse en Indiase FairMail tieners! Dat gaat vast heel veel geld en dus scholing opleveren voor deze kansrijke fotografen. Moet Oxfam Nederland niet volgen?

  nieuwsbron

Goed nieuws is goud waard

Goed nieuws is goud waard
 • Leren lezen, schrijven, rekenen voor een betere toekomst

  Volg je het dagelijkse nieuws dan word je er vast - net al ik - niet vrolijk van. Vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, gewapende conflicten, terreuraanslagen… om moedeloos van te worden. Maar door het werk voor de Goede Gids kom ik ook ontzettend veel goede berichten tegen, die de gewone krant of het journaal niet halen. Zo meldde het 8uur-journaal wel dat er nu ruim 50 miljoen vluchtelingen zijn, waarvan 28 miljoen kinderen! Maar niet dat War Child met een extra grote donatie van de Postcodeloterij deze kinderen via een speciaal lesprogramma toch gaat leren lezen, schrijven en rekenen om zo uitzicht te houden op een betere toekomst. Niet alle 28 miljoen, daarvoor is nog meer geld nodig maar wel een substantieel aantal. Zo'n bericht geeft mij een blij gevoel en energie om mijn eigen kleine bijdrage aan een betere wereld te leveren.
  Annemarie de Raadt

  nieuwsbron

iBot brengt je overal

iBot brengt je overal
 • De 4wheel drive onder de rolstoelen

  Niet bij de geldautomaat kunnen, over het hoofd gezien worden, niet naar binnen kunnen vanwege een trap. Niet kunnen lopen is natuurlijk al verschrikkelijk, de onvermijdbare rolstoel levert daarnaast nog de nodige frustraties op. Ervaringsdeskundige Dean Kamen ontwikkelde daarom de iBot. Deze 4wheel drive onder de rolstoelen brengt je overal waar je maar wezen wilt. Hij bestaat al een tijdje, maar was te duur voor productie op grote schaal. Met een investering van Toyota gaat dit nu wel gebeuren. Wat een uitkomst voor de ruim 250.000 mensen, die alleen al in Nederland zijn aangewezen op een rolstoel. Het lijkt de eenvoudigheid zelve, kijk maar naar dit filmpje.

  nieuwsbron

Mooie machine

Mooie machine
 • In Ovo helpt haantjesleed de wereld uit.

  In Nederland worden jaarlijks zo'n 45 miljoen kuikentjes direct na geboorte vergast of vermalen. Wereldwijd gaat het om 3,2 miljard eendagshaantjes: ze kunnen geen eieren leggen. Het Leidse biotechstart-up In Ovo is gestart met de bouw van een sorteerapparaat, dat haan van hen al vroeg in het ei kan onderscheiden. De haantjes worden vervolgens gewoon niet uitgebroed. Scheelt heel veel dierenleed en ook nog energie.

  nieuwsbron

Zonnige investering

Zonnige investering
 • Crowdfunding voor 50.000 zonnepanelen

  Het afgelopen jaar zijn er in Nederland meer dan 50.000 zonnepanelen samen aangekocht om zonne-energieprojecten te realiseren. Particuliere investeerders hebben hiervoor een bedrag van 1.2 miljoen opgebracht. Via crowdfunding een zonnedak financieren is enorm in opkomst. Op basis van de aangekondigde projecten is de verwachting dat het aantal panelen de komende jaren vele malen zal verdubbelen. Geen wonder: het is een veilige investering, het rendement is veel hoger dan spaargeld op de bank en het doel is goed: wat wil je als particuliere investeerder nog meer?

  nieuwsbron

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria
Copyright | Disclaimer | Algemene voorwaarden