Goed is...

Goed voor mensen


Goed voor mensen zijn producten/diensten die

 • Het bedrijf, dat het product maakt is door Rank-a-brand beoordeeld met een groene score wat betreft arbeidsomstandigheden en fair trade.
 • De tien Fair trade normen zijn:
  1. Kansen bieden aan kansarme producenten;
  2. Eerlijke handelsvoorwaarden;
  3. Verantwoorde prijzen;
  4. Leefbare lonen;
  5. Geen kinderarbeid;
  6. Geen gedwongen arbeid;
  7. Gelijke behandeling van m/v;
  8. Verantwoorde arbeidsomstandigheden;
  9. Zorg voor het leefmilieu;
  10. Recht op vereniging.

  EU: het betreft hier alleen artikelen, die doorgaans in lage lonen landen worden geproduceerd (bv. kleding, schoeisel, speelgoed); daarmee maken ze een positief verschil met het gangbare aanbod.
 • Het bedrijf waar de producten gemaakt worden biedt werk- gelegenheid aan mensen uit kwetsbare groepen (bijv. mensen met een beperking, vrouwen of etnische minderheden) of verbetert hun economische zelfredzaamheid door vakopleidingen of onderwijs. Het betreft buitenlandse bedrijven. Nederlandse bedrijven worden voorzien van een 'goed ondernemen' icoontje.
 • De producten zijn gemaakt met gebruik van etnische of traditionele materialen en/of technieken uit de regio.

Goed voor dieren


Goed voor dieren zijn producten/diensten die

Aarde energie


Goed voor de aarde door energie- behoud zijn producten/diensten die

Aarde milieu


Goed voor de aarde door milieu-behoud zijn producten/diensten die

 • Het bedrijf, dat het product maakt is door Rank-a-brand beoordeeld met een groene score wat betreft milieubeleid en garandeert qua arbeidsomstandigheden in een Code of Conduct minimaal het volgende:
  1. Geen slavenarbeid
  2. Geen discriminatie
  3. Geen kinderarbeid
  4. Veilige en gezonde werkomstandigheden
 • Dit zijn producten, met name cosmetica of schoonmaak- middelen, die vrij zijn van chemische toevoegingen zoals synthetische geur, kleur- en smaakstoffen, parabenen (conserveermiddel), ftalaten (weekmakers), synthetische emulgatoren (PEG), agressieve wasactieve stoffen, minerale en/of siliconen oliën. 100% natuurlijk is bij voeding niet voldoende.
 • Deze producten zijn biologisch geteeld of gemaakt van biologische ingrediënten: zonder synthetische toevoegingen, vrij van genetische modificatie, chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. Goede voeding is altijd biologisch, 100% natuurlijk is niet voldoende. Zie voor meer info Bionext.
 • Het product heeft een lange levensduur, een tweede leven, is gemaakt uit gerecycelde of opnieuw te gebruiken materialen. De dienst bevordert een leen/deeleconomie. Klik op de link voor meer info over cradle to cradle. of
  de deeleconomie
 • Deze producten veroorzaken geen directe of indirecte lucht-, water- en/of bodemvervuiling.

Aarde natuur


Goed voor de aarde door natuur- behoud zijn producten/diensten die

Altijd goed


Altijd goed zijn producten/diensten die

Goed ondernemen


Het bedrijf geeft aantoonbaar uiting aan goed ondernemen door

Goed voor jezelf


Goed voor jezelf zijn producten/diensten die

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria