Je dagelijkse deo

Je dagelijkse deo

Weet jij welke ingrediënten je op je huid smeert tijdens je dagelijkse badkamerritueel? Steeds vaker hoor je dat de toegevoegde stoffen in deodorant niet goed voor je zijn. Klopt dat ook en zo ja, wat zijn dan de alternatieven? We zochten het voor je uit.

Transpireren doen we allemaal. Het is nodig om af te koelen en zo je lichaam op een constante temperatuur te houden. Ook al is het nuttig, onprettig is het wel. Sinds jaar en dag is er dan ook cosmetica verkrijgbaar tegen het transpireren en vooral ook tegen de nare geurtjes, die het kan veroorzaken.

Een deodorant zorgt er voornamelijk voor dat de bacteriën in zweet worden gedood. Dit zijn de boosdoeners van de geur. Je zweet dus nog wel maar je ruikt het niet. Een anti-transparant voorkomt überhaupt dat je gaat zweten omdat het de zweetkliertjes afsluit. Hoe sterker de werking, des te meer aluminiumzouten er in de anti-transparant verwerkt worden.

Kortom, de wetenschap weet het niet

Verschillende onderzoeken brengen deze aluminiumzouten in verband met borstkanker en dementie. Aluminium valt onder de noemer neurotoxine, een gifstof voor je hersenen. Ook toegevoegde parabenen (een conserveringsmiddel) zouden een verhoogd risico op borstkanker met zich meebrengen.
Volgens het KWF kankerbestrijding zijn de onderzoeken onzorgvuldig uitgevoerd en zijn de conclusies niet terecht. Zij baseert haar mening op andere studies over hetzelfde onderwerp. Hier wordt weer tegen in gebracht dat deze studies te kortstondig waren om iets zinnigs te kunnen zeggen over het risico op de lange termijn. Kortom; de wetenschap weet het niet echt en - zoals zo vaak - zal je je eigen conclusies moeten trekken.

Wij, van de Goede Gids denken het volgende: het is een feit dat stoffen via je huid je lichaam binnendringen. Een stof, die niet of nauwelijks afbreekt, zoals bij metalen en chemisch stoffen doorgaans het geval is, gaat stapelen. Dit kan er toe leiden dat er defecten in je lichaam ontstaan. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Zo kan de één dagelijks een pakje zware cheque wegwerken en 90 worden. Bij de ander ontwikkelt zich al longkanker door simpelweg mee te roken. Dat is een kwestie van aanleg en vaak ook domme pech.

Ben je de 90-jarige bent of de ongelukkige meeroken? Je weet het niet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je beter kiezen voor natuurlijke deo's. Ben je meer een zorgeloos type, dan is de eerste de beste deo uit de supermarkt echt geen verkeerde keuze. Halfslachtig zijn deo's met mooie aanprijzingen als Zero, Sensitive of Mineral Pure: die bevatten wellicht geen aluminium maar genoeg andere chemische toevoegingen.

Lotte Gerritse

De herkomst van aluminium
De winning van aluminium is niet best voor het milieu. Het metaal wordt geproduceerd uit bauxiet. Bauxiet wordt gewonnen door stripmijnbouw: tot tachtig meter diep graven stripmachines het land af. Hierdoor gaat landbouwgrond en vegetatie verloren. Onder druk van overheden en de publieke opinie gaan mijnbouwmaatschappijen tegenwoordig wel vaker over tot herstel van het landschap. De afgegraven deklaag wordt teruggeplaatst en opnieuw beplant. Wanneer de mijnbouw plaatsvindt in regenwoudgebied, is herstel moeilijk. Een betere oplossing is recycling van aluminium. Dat gebeurt op steeds grotere schaal, o.a. in Nederland. Daarom is inzameling van aluminium blikjes en verpakkingen zo'n goed idee.


Onze 10 favorieten

Wil je een gegarandeerd veilige deodorant, dan is er ondertussen gelukkig een behoorlijke keuze. Het vraagt alleen even wat speurwerk op etiketten om uit te vinden welke deo's niet gevuld zijn met aluminium, parabenen of andere chemische additieven. Ook is het natuurlijk handig om te weten welke hun werk goed doen. Daarom hebben we er 8 voor je getest en dan zijn er nog 2 alternatieven.


Met stip

1) Het meest enthousiast zijn we over de stick van Loveli en wel om een paar redenen: deze deo plakt niet, ruikt lekker natuurlijk en smeert makkelijk uit. Daarnaast werkt Loveli heel slim met navulverpakkingen (minder afval) en verkoopt ze naast een normale stick ook een klein formaat, die je makkelijk mee kunt nemen. Tot slot is het verhaal van Loveli leuk: een Nederlandse dame, Linda, die zelf gewoon is gaan experimenteren om een deo te maken die aan al haar eisen voldeed: veilig, natuurlijk én werkend.

Wil je het uitproberen? We kunnen een aantal deosticks weggeven. Kijk hiervoor in je account. Nog geen Goede klant? Kijk dan HIER.


Ook fijn

2) Weleda Citrus deodorant; met puur biologische ingrediënten. Fijne verstuiver, wat zware citroengeur. €13,99 voor 100 ml. Bijna overal te koop.

3) Dr Hauschka rozendeo: prettige zachte deo, die subtiel geurt naar rozen. Wel een tikje aan de prijs; €13,50 voor 50 ml. Te koop o.a. via de webwinkel van Dr Hauschka.

4) Lavera deo spray: ruikt lekker. Wat dikkig en het duurt even voordat het droogt. Maar eenmaal droog, werkt íe prima. €7,99 voor 75 ml. Te koop o.a. bij LieverNatuurlijk.

5) Earth Line Long Lasting: stick, die prettig uitsmeert. Gaat inderdaad de hele dag mee. Redelijk reukloos. €12,95 voor 50 ml. Te koop o.a. bij Ekoplaza.

6) Speick Actief men: deoroller voor mannen met de pittige geur van salie. Droogt snel, werkt lang. Biologisch én veganistisch. €7,49 voor 50 ml, o.a. bij Biovoordeel.nl.

7) Be Bio DeoRock: een stuk steen, dat je natmaakt en dan als deo fungeert. Spannend, maar het werkt! Deorock bevat louter aluin. €7,95 voor 30 gram. Te koop o.a. bij Bebio

8) Neo Bio: deoroller met olijf, bamboe en salie. Voor wie houdt van een kruidige niet te dure deo. Droogt goed. €5,95 voor 50 ml. Te koop o.a. bij Ekoplaza.

Goede alternatieven

9) Toen er nog geen fabrieksdeo bestond, had men natuurlijk ook middeltjes tegen transpireren. Vaak een mengsel met als basis zuiveringszout (baking soda) omdat dit spul ook de bacteriën doodt. Dit is een populair recept:
2 eetlepels kokosolie
2 eetlepels arrowroot
2 eetlepels zuiveringszout (baking soda)

Smelt de kokosolie en meng met de overige ingrediënten. Als de kokosolie weer is gestold, is íe klaar voor gebruik. Wie graag lekker ruikt, kan 6 druppels etherische olie in een favoriete geur toevoegen. Het duurt even voordat het mengsel goed is ingetrokken (voorzichtig met je kleding). Volgens mij ruik ik de hele dag fris maar ik houd wel last van een plakoksel. Niet ideaal dus.

10) Géén deo gebruiken is natuurlijk ook een optie. Een vriendin van mij doet het al jaren en ik heb er nooit iets van gemerkt. Misschien is dat wel het allermakkelijkste!

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria