Bloemen met een goed verhaal

Bloemen met een goed verhaalOp de website Hetkanwel.nl is een mooi artikel te lezen over Lilies of Life. Deze leliekweker uit Rijnsburg heeft een pracht van een oplossing om onkruid en ongewenste beestjes uit zijn kassen te weren. Gewoonlijk wordt er flink op los gespoten maar bij Lilies of Life scharrelt vrolijk een aantal kippen rond. Oude legkippen, die anders in de soep zouden belanden, genieten nu van een comfortabele oude dag. Ze eten alles wat niet thuishoort in de kas, maar laten de bloemen ongemoeid, die nu zonder bestrijdingsmiddelen uitgroeien tot sterke mooie lelies. Dat scheelt vele kilo's gif per jaar.

Fleurige sferen
Een dergelijk bericht maakt mij blij en eenmaal in fleurige sferen ben ik direct even gaan onderzoeken hoe je nu lelies en andere bloemen zo lang mogelijk vers kunt houden. Want mijn boeketten zijn doorgaans wel binnen een week verpieterd en dat is toch - letterlijk - weinig duurzaam.

Pagina's vol met tips kom ik tegen op het internet. Scheid je het kaf van het koren, dan zijn dit de zeven meest waardevolle aanbevelingen:

1. Met stip op nummer 1 staat een schone vaas en vers water. Afhankelijk van de bloemsoort moet het water koud (de meeste) tot warm (zonnebloemen) zijn. En hoort er veel (rozen) dan wel weinig (tulpen) water in de vaas, Een goede bloemenman geeft je spontaan instructies.

2. Het zakje plantenvoeding, dat de bloemen doorgaans vergezeld zorgt er voor dat het water langer schoon blijft; het doodt bacteriën. Maar andere toevoegingen zijn ook mogelijk, zoals een drupje chloor of een dopje jenever!

3. Blad in het water gaat rotten en dat verstikt de bloemen, dus die moeten er af.

4. Snijbloemen zijn zuipschuiten. Met schuin afgesneden stelen gaat water slurpen het makkelijkst. Wel een scherp mes of een snoeischaar gebruiken want rafelrandjes verstoppen.

5. Bloemen houden van 'bewegingsvrijheid', ook dan zuigen ze makkelijker water op. Met een ruime vaas vallen ze ook mooier, dus pas de vaas aan aan de bloemen en niet andersom.

6. Snijbloemen zijn een beetje als een prinses op de erwt: uit de zon, uit de tocht, uit de buurt van fruit gedijen ze het best. Oh ja, even acclimatiseren doet ook wonderen. Bloemen staan na thuiskomst het liefst eerst een uurtje of twee op een koele donkere plek in een emmer water. Wel al goed afgesneden zodat ze lekker kunnen drinken.

7. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kunnen ze toch gaan zielentogen. Meestal komt dat door troebel water. De hele cyclus herhalen is de beste remedie: schone vaas, vers water, stelen schuin afsnijden, iets tegen de bacteriën en natuurlijk de onverhoopt verlepte exemplaren verwijderen.

Met deze maatregelen blijven bloemen zeker 3-4 dagen langer goed. Dat is ruim 50%. Tel uit je winst.

Annemarie de Raadt




Groot verschil in bloemen
Nederland is bloemenland bij uitstek maar ook heel veel snijbloemen (rozen) komen uit Afrika, vooral uit Kenia en Ethiopië. Tienduizenden jonge vrouwen werken in deze sector en daarmee is het voor veel gezinnen een kans op een beter bestaan.

Prachtig, zou je zeggen maar sierteelt in Afrika gaat vaak gepaard slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers, zoals te lage lonen, geen vaste contracten, intimidatie op de werkvloer en blootstelling aan pesticiden. Daarom kun je met de aankoop van je bloemen ook een verschil maken door te kiezen voor goede bloemen!

Op fairflowersfairplants.nl vind je de bloemisten en andere verkooppunten van bloemen (bv supermarkten) waar je eerlijk geteelde bloemen kunt kopen. We hebben deze bedrijven niet opgenomen in de Goede Gids, omdat ze nog niet voldoen aan het criterium dat minimaal 75% van het assortiment bestaat uit goede producten. Je zal er dus bij deze verkooppunten specifiek naar moeten vragen.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria