Duurzame daad 12 - De belofte komt uit

Duurzame daad 12 - De belofte komt uitIk weet nog goed dat ik vanuit hartje Amsterdam binnen 30 minuten door de polder fietste. Daar waar nu Vinex-wijken en asfalt de groene weilanden verdrongen hebben. Ook herinner ik mij prachtige ijsbloemen op de ramen na een nacht zware vrieskou in winters, die nu niet meer voorkomen. Of proef ik in mijn gedachte de diepzoete smaak van Hollandse volle grond aardbeien, die alleen in juni te koop waren…
Bijna behoor ik tot de generatie die verzucht 'vroeger was alles beter'. Nee, vroeger was zeker niet alles beter. Je was eraan gewend en wij mensen houden nu eenmaal niet van veranderingen. Maar er is één verandering aanstaande, die mij niet snel genoeg kan komen: de zelfrijdende elektrische auto!

Wie wil er niet als een
Willem-Alexander over de weg zoeven?

Want moet je nu eens voorstellen; je hebt geen eigen auto meer nodig. Moet je ergens naar toe, dan laat je er gewoon eentje voorrijden. Alle vaste lasten van dat dure ding vallen weg. De straat, die nu volgepakt is met blik, is dan weer een oase van rust. Kinderen kunnen naar hartenlust buiten spelen. Iedereen kan gaan en staan waar hij/zij wil. Ouderen, die nu hun rijbewijs moeten inleveren, blijven mobiel. Ga je naar een feestje, dan is je auto de Bob. Geen irritante bumperklevers of linksrijders meer. Geen ongelukken meer door bellende of appende bestuurders. Wil je naar Zuid-Frankrijk? Je komt er al lezend en slapend op de achterbank. Het is je privéchauffeur, die je overal naar toebrengt en waarschijnlijk ook nog het portier voor je opendoet. Wie wil er niet als een Willem Alexander of Mark Rutte over de weg zoeven?

Alleen maar voordelen
En dan elektrisch. Vaarwel lawaai, stank, vieze lucht… Wat een verademing! Is de auto nu al ruim 100 jaar een grote aanslag op het milieu, het klimaat en de gezondheid van mens en dier, dan vallen al deze nadelen weg en heeft 'onze heilige koe' inderdaad recht op al die hallelujahs.
Frappant genoeg las ik in een artikel over de geschiedenis van de automobiel dat het woord stamt uit het Grieks en Latijn. Auto betekent zelf in het Grieks en mobiel komt van Latijnse movere, wat staat voor bewegen. Eindelijk gaat de auto doen wat hij altijd al heeft beloofd: zelf bewegen.

Rijst er alleen één vraag: als ik zo ongelooflijk uitkijk naar dit komende wonder op wielen, waarom rijd ik dan nog steeds in een stinkend, vervuilend, lawaaischoppend barrel? Waarom heb ik deze niet allang ingeruild voor z'n nieuwe elektrische zusje, die al bijna haar rijbewijs heeft? Zoek ik het antwoord in mijn geweten, dan piept er een klein stemmetje: 'maar maar maar... hoe zit dat dan met die laadpalen'? Gevolgd door meer - vast triviale - vragen, die ik uit luiigheid maar niet beantwoord. Wordt het niet eens tijd om op onderzoek uit te gaan?

Wordt vervolgd


Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Benieuwd naar de stand van zaken met zelfrijdende auto's? Bekijk de video's:









Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria