De vega favoriet van... Robert ten Brink

De vega favoriet van... Robert ten BrinkWie kent 'm niet: de altijd vriendelijke enthousiaste Robert ten Brink. Presentator van o.a. Lingo, Lotto Weekend Miljonairs en vooral All you need is love. Het programma bomvol emoties dat hij samen met zijn vrouw Roos al 25 jaar op de Nederlandse buis tovert. Ook in de keuken houden ze meer van lief dan van leed, dus eten ze van harte vegetarisch.

Robert: 'Ik geef het direct toe: het is meestal Roos, die thuis kookt maar ik kan het ook en vegetarische recepten staan dan regelmatig op het menu. Alleen onze favoriet is van Roos, Melanzane alla Parmigiana, zeker als we zomers vakantie vieren in Italië'.

Melanzane alla Parmigiana:
4 aubergines
2 mozzarella's
1 ui
3 tenen knoflook
2 blikken gepelde tomaten
handvol basilicum
olijfolie
snufje suiker
geraspte Parmezaanse kaas (veel)

1. Snij ui en knoflook fijn en fruit ze in olijfolie. 2. Voeg de gepelde tomaten toe, de suiker, de helft van de basilicum, zout en peper naar smaak. 3. Laat de saus 15 min. pruttelen zonder deksel om in te koken. Pureer de saus. 4. Snij de aubergines in plakken en bak ze in olie goudbruin. 5. Doe een laagje saus in een ovenschaal, met daarop een laag aubergine, in plakken gesneden mozzarella, basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas. 6. Herhaal dit nog een keer. 7. Bak de melanzane in 20 min. op 180 graden goudbruin!


Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Toch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.

Eerdere vega favorieten van bijvoorbeeld 3FM dj Eva Koreman en acteur Huub Stapel lees je hier

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria