Beyoncé tipt haar vega favoriet
Tientallen Grammy's, miljoenen platen, talloze films; Beyoncé behoort tot de absolute wereldsterren en zoals het wereldsterren betaamt, zet ze haar naam in voor vele goede doelen: hulp aan slachtoffers van Katrina of in Haïti. Haar politieke statements over bijvoorbeeld homo- of vrouwenrechten zijn ook glashelder. Minder bekend zijn haar investeringen in bijzondere bedrijven, die ieder op hun eigen wijze iets goeds willen bewerkstelligen. Zoals WTRML Wtr, een bedrijf dat misvormde watermeloenen opkoopt om er sap en veevoer van te maken. Zo worden er jaarlijks ruim 360 miljoen imperfecte watermeloenen van de vernietiging gered.
Vandaar dat haar vega favoriet een recept met watermeloen is. Zeker voor de zomer een toprecept. We geven direct toe: ze heeft ons dit niet zelf verteld maar het recept is er niet minder lekker door.
Watermeloensalade:1 kleine watermeloen
1 pakje feta
1 bakje zwarte olijven
1 rode ui
muntblaadjes
goede olijfolie en peper naar smaak
Halveer de watermeloen en lepel het vruchtvlees er uit. Snij dit en de feta in blokjes. Snij de rode ui in dunne ringen, de muntblaadjes in reepjes en halveer de olijven. Meng alles voorzichtig in een kom. Voeg de olijfolie en peper toe. Vul de watermeloen met salade en serveer direct.
Nieuwe luxe
Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en
last but not least vooral niet voor de dieren zelf.
Woensdag gehaktdagToch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.
Uit de gratieMaar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.
3 makkelijke stappen
Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:
1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees
Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.
Eerdere vega favorieten van bijvoorbeeld 3FM dj Eva Koreman en acteur Huub Stapel lees je hier