Charlie tipt haar vega favoriet
Actrice Charlie Dagelet schittert deze zomer in Shakespeare's Julius Ceasar waar ze de rol van Cassius speelt. De slinkse, sluwe Cassius beraamt samen met zijn zwager Brutus een van de meest beruchte moorden in de geschiedenis.
Hier lees je meer over het theaterstuk van Orkater in het Amsterdamse Bos.
Staat Charlie 's avonds niet op het toneel dan eet ze graag bij haar oom Wouter, eigenaar van de Amsterdamse
CousCousClub (wat een geweldige naam) en kiest ze bij voorkeur haar favoriet Couscous met linzensaus. Wouter was zo aardig om zijn geheim aan ons - dus ook aan jou - prijs te geven.
Couscous met rode linzensausVoor 4 personen1 pak rode linzen 900 gram
1 pak couscous (kan ook voorgestoomd)
2 ons groente per persoon - kies 7 verschillende soorten, die je lekker vindt: wortel, - prei, paksoi, paddestoelen etc
olijfolie
knoflook
kurkurma, komijn, koriander en hete chilipoeder naar smaak
1 liter water
Handig: stomer met twee verdiepingen of stoomvergiet voor groente.
Maak de couscous zoals op het pak staat aangegeven. Was de verschillende groente, snij zo nodig klein en stoom ze knapperig gaar in de pan, die je tot je beschikking hebt. Harde groenten hebben langer nodig, dus doceer je tijd. Gebruik geen zout. Heb je een stomer met verdiepingen, dan kun je daar ook - zoals het hoort - de couscous in gaar stomen. In dit recept draait het echter om de linzensaus.
Bak uien en veel knoflook glazig in olijfolie. Lepel kurkurma, komijn, koreander en hete chili poeder door het mengsel. Meebakken totdat je het herkenbare luchtje van de kruiden ruikt; dan weet je dat 't helemaal goed komt. De ziel van je gerecht is al gelukt! Voeg de rode linzen beetje bij beetje toe en roer mee alsof het een risotto (piano, piano) is. Giet het water hier op. Af en toe roeren tot het kookt en dan op zacht pitje voor een half uur laten pruttelen. Voeg zout en citroensap toe en blender tot een romige heerlijke saus.
Serveer met de gestoomde couscous en de zeven groenten: een wonder!
Nieuwe luxe
Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en
last but not least vooral niet voor de dieren zelf.
Woensdag gehaktdagToch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.
Uit de gratieMaar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.
3 makkelijke stappen
Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:
1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees
Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.
Eerdere vega favorieten van bijvoorbeeld 3FM dj Eva Koreman en acteur Huub Stapel lees je hier