Een film om op te proosten

Een film om op te proosten

O, wat is het heerlijk om naar de film 'Retour en Bourgogne te kijken. Naar de mooie landschappen in de Bourgogne en het (hand)werk dat er allemaal bijhoort als je een wijnmakerij bestiert. Cliché? Ja, natuurlijk! De doorgewinterde filmrecensent is er dan ook zo zuur over als een druif die te vroeg geplukt is. Maar wie zin heeft in een feel goodfilm: ga vooral naar 'Retour en Bourgogne'. Je bent dan nog bijna twee uur lekker met vakantie.

Lekker herkenbaar
Het hoofdthema is het wijnbedrijf dat Jean, Jérémie en Juliette van hun vader erven en wat dat met hun onderlinge relatie doet. Het helpt dat het een Franse film is: de taal en de gebaartjes zijn voor veel Nederlanders zo lekker herkenbaar van vakanties.

Wonen bij je schoonouders
Naast het hoofdthema lopen er genoeg andere lijntjes, die maken dat het een plezier blijft om naar deze film te kijken. Jean bijvoorbeeld, is maar liefst een jaar of vijf niet meer thuis geweest. Zijn vriendin woont met hun zoontje aan de andere kant van de wereld, in Australië. Maar hebben ze nog een relatie? Wil Jean dat wel? En hoe kijkt hij nu terug op zijn vader en zijn jeugd? Hij vraagt het zich de hele film af. Ondertussen is zus Juliette zo'n beetje de belangrijkste persoon van de wijnmakerij geworden. Ze heeft ambities en wil biologisch werken. Dus heeft ze het aan de stok met de buurman, die wel gif wil spuiten. Jongste broer Jérémie is net vader en woont met zijn vrouw in bij zijn schoonouders. Quel horrible, want schoonpápá is een betweterige wijnmaker. En schoonmaman gunt het jonge stel geen lome zondagochtenden. Ze moeten opstaan, want het ontbijt wacht.

Het leven zoals het is?
Ondertussen volgen we de wijngaard een jaar lang, van pluk tot pluk en totdat Jean weet wat hij verder wil met zijn leven. Het leven zoals het is? Het blijft een film. Maar wel eentje die maakt dat je er een glas biologische wijn op wilt drinken. Santé!

Karen Kroonstuiver



Retour en Bourgogne is nu te zien in de Nederlandse filmhuizen. Daarna on demand en op dvd.


Gezonde wijn

Niet alleen Juliette in Retour en Bourgogne wil biologische wijn maken. Steeds meer wijnmakers gaan er toe over. In feite is het 'teruggaan', want biologische wijn is niets anders dan wijn maken zoals vroeger. Toen er nog geen kunstmest en chemische gif gebruikt werden om onkruid en beestjes in bedwang te houden. Aangezien deze middelen ook in de druif terechtkomen, is biologisch wat dát betreft in ieder geval gezonder.

Of wijn überhaupt gezond is, daar wordt men het maar niet over eens. Er zijn rapporten die aangeven dat een paar glazen rode wijn goed is voor hart en bloedvaten. Andere bronnen waarschuwen juist voor elke consumptie, van zowel rood als wit.

Minder venijnig
Feit is dat het godendrankje grote katers kan veroorzaken en ook daarom kun je beter voor biologisch kiezen. Katers krijg je door de sulfiet, een zout dat wordt toegevoegd om de wijn beter houdbaar te maken. Goedkope wijn stikt van de sulfiet en ook biologische wijn kan niet zonder. Maar de toegestane hoeveelheid sulfiet in biologische wijn, is slechts de helft van de hoeveelheid die er in gewone wijn mag zitten. Dat geeft in ieder geval minder venijnige katers.

Tijd voor de pluk

In deze tijd van het jaar worden in Europa de druiven geoogst. Niet alleen in traditionele wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje, in Nederland zijn ook al 200 wijngaarden te vinden. Waren deze ooit nog louter in Limburg gevestigd, door de ontwikkeling van nieuwe rassen én de opwarming van de aarde kan er nu ook boven de rivieren wijn gemaakt worden. Zo staan er in de Goede Gids een mooi aantal Nederlandse wijngaarden, waar men biologische druiven teelt. De meeste van deze wijnmakers organiseren interessante rondleidingen en lekkere proeverijen. Maar eerst kun je komen helpen plukken! Zoek op wijngaard om ze te vinden.

Speciaal wijnpakket met korting

Speciaal wijnpakket met korting

Heb je de smaak te pakken? De Biologische Wijnwinkel heeft voor Goede klanten een bijzonder wijnpakket samengesteld. Kijk in je account hoe je dit pakket met TeGoedjes extra voordelig kunt bestellen. Nog geen Goede klant? Dat kun je hier worden.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria