Duurzame daad 3 - Kip, ik heb je

Duurzame daad 3 - Kip, ik heb jeMijn experiment is mislukt. Althans ik had gehoopt op een andere uitkomst. Dan was het leven een stuk makkelijker geweest. Afgelopen zondag onder toeziend oog van vriendin Annelies 3 stukjes kip in een pan gebraden. Alle drie de stukjes wogen vooraf exact 75 gram. Het ene stukje was afkomstig van een plofkip, de ander van een biologische kip met een 3 sterren Beter leven keurmerk en de derde zat er ergens tussenin: een 2 sterren scharrelkip uit Frankrijk. En ik wilde graag weten wat het gewicht van deze stukjes was na bereiding.

De weegschaal bracht na 20 minuten uitsluitsel: alle 3 de stukjes wogen ook na braden praktisch even veel: namelijk 50 gram. Mijn theorie dat je net zo goed biologisch vlees kunt kopen omdat goedkoop vlees is opgepompt met water ging jammerlijk in rook op.
De blindproeverij, die hier op volgde bracht wel verschil aan het licht: Annelies wees de scharrelkip uit Frankrijk aan als haar favoriet. Maar ja, weegt dat op tegen het prijsverschil?

Zielige zusje
Ik ben geen vegetariër (en mijn man al helemaal niet). Dieren vreten elkaar ook op in de natuur, is daarbij de gedachte. Vooral die kleine schattige jonkies zijn vaak de pineut. Alleen wil ik eigenlijk niet dat een beest vanwege mijn krenterigheid te lijden heeft (wie wil dat wel?). Het zou makkelijk geweest zijn als het qua kosten eigenlijk niet had uitgemaakt, maar dat is dus wel het geval. Een biokip kost minstens twee keer zoveel als haar zielige zusje. Ai, haar zielige zusje… dat bijt toch te veel.

Ik ga eens rekenen: De 2-sterren scharrelkip kostte €11 per kilo, de plofkip €8. Die 30 cent per ons maakt een wereld van verschil voor het beest. Eet ik elke dag 1 ons vlees, dan scheelt dat per maand nog geen tientje. Maak ik de porties wat kleiner, dan hef ik helemaal het prijsverschil op.

Het wordt bij mij dus voortaan of goed vlees of geen vlees: maandag moest eerst die testkip op maar gisteren hebben we pompoen met geitenkaas gegeten: zo ontzettend lekker, zo ontzettend makkelijk, zo goed voor de lijn en zo ontzettend goedkoop! Daar kan geen stuk vlees tegenop.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Wakker dier
Uitkomst brengt de wekelijkse nieuwsbrief van Wakker Dier: daarin staat welk goed vlees waar in de aanbieding is. Zo wordt de scharrelkip even duur als de plofkip en qua smaak het beste. Dan is de keus toch snel gemaakt.

Gezond voor jezelf
De prijs voor biologisch vlees is ook hoger omdat de dieren speciaal voer krijgen en geen preventieve antibiotica. Dat is vooral gezond voor jezelf. Vind je dat niet zo belangrijk, dan is 2 sterren Beter Leven een goed alternatief. Dit streng gecontroleerde keurmerk van de Dierenbescherming geeft precies aan onder welke omstandigheden de dieren leven. Hoe meer sterren, des te beter (natuurlijker).


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria