Nieuwe oude kleren

Nieuwe oude kleren

Nieuwe kleren kopen: mijn hobby is het niet. Toegegeven, het is een beetje een cliché, mannen die een hekel hebben aan kleding kopen. In mijn geval zit dat 'm niet in een afkeer van drukke zaterdagse winkelstraten of eindeloze pas-sessies maar vooral in het feit dat ik nogal kieskeurig ben en dus zelden iets tegenkom waarvan ik denk: "kijk, daar ben ik nou al mijn leven naar op zoek!" Slechts een paar keer gehad, bijvoorbeeld met een blauw-witte streepjesbroek een jaar of tien geleden. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik er daar destijds niet gelijk tien van heb gekocht, nooit meer zo'n formidabele broek gevonden!

En als ik dan een acceptabel kledingstuk vind, gaat het vaak alsnog niet naar de kassa. Dit komt doordat ik samenwoon met een zeer milieubewuste en sociaal betrokken kledingontwerpster, die me inmiddels goed heeft opgevoed. Is het grotendeels van polyester? Wasmachines zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de kunststof microvezels in ons oppervlakte- én kraanwater. Een groeiend probleem, zo bleek deze week uit een wereldwijde studie: liefst 83 procent van alle onderzochte kraanwater monsters bevatte microplastics, soms in verontrustende hoeveelheden. Daar draag ik maar liever niet aan bij. Is het gemaakt in Bangladesh, Myanmar of vergelijkbare landen? Ondanks het Convenant Duurzame Kleding zijn er in die regio nog altijd veel misstanden op het gebied van kledingproductie. Ook maar niet dus.

Dan blijft er weinig over. Ik doe m'n best om eerlijke, duurzame kleding te vinden zeker voor mannen is die schaars en prijzig. Ik smokkel daarom bij het kleren kopen dus wel een beetje met onze ongeschreven regels, moet ik bekennen.

Mijn vriendin Muriëlle niet. En Nora dus ook niet. Nora loopt doorgaans rond in mama's kleren. Niet de kleding die mama droeg toen ze zelf klein was. Nee, recente afdankertjes. Muriëlle heeft daar een mooi duurzaam concept op gebaseerd. Van versleten kleren van volwassenen is vaak nog zeker 75 procent van de stof bruikbaar: meer dan genoeg om een kledingstuk voor een peuter van te fabriceren. Op die manier maakt Muriëlle zo'n beetje alles voor Nora van hemdje tot aan een dikke winterjas aan toe. Duurzaam, eerlijk en bovendien goedkoop. En Nora vindt het natuurlijk top om 'mama's jurk' aan te trekken.

Ik ben inmiddels weer de trotse drager van een blauwwitte streepjesbroek. Een replica van het origineel, van duurzame, eerlijk stof, made at home. Samenwonen met een milieubewuste en sociaal betrokken modeontwerpster: ik kan het iedereen aanraden.



Papapraat

Maarten Heerlien is een Noordeling in het Westen. Hij studeerde geschiedenis en werkt als projectleider in de museale sector. Leest graag, schrijft nog liever. Houdt van koken, Japan en Japans koken, van fotograferen, kaas en de zee. Maarten is vriend van Muriëlle maar vòòr alles de papa van Nora.

Hij en Muriëlle leven het leven het liefst zo duurzaam mogelijk. Dat dochter Nora daar nog niet zo het belang van inziet, moge duidelijk zijn. Voor de Goede Gids schrijft hij regelmatig over zijn belevenissen met zijn kleine meid.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria