Ga voor Puur Natuur

Ga voor Puur NatuurHet wordt kouder, de dagen worden korter, de deuren gaan dicht en daarmee staat het griep-alarm op scherp. Hoe blijf je fit en gezond op een natural way, zonder overkill aan preparaten, poeders en pillen?

Wil je alle risico's op een griepje uitbannen? Schuil dan in een hutje op de hei en probeer elk contact met anderen te mijden. Geen optie? Dan doe je er goed aan om je stevig te wapenen. Daar hoef je echt niet de drogist voor leeg te trekken. Misschien liever niet, zelfs. Deze drie tips helpen je op natuurlijke wijze je weerstand te verhogen. Tenminste…als je verder gezond bent, geen chronische aandoening hebt of weerstand verlagende medicijnen gebruikt.

Met stip op 1: Slow Down!

Vermoeidheid en stress zijn ziektebron No 1. Draai de activiteitenknop lager en ga op tijd naar bed. Als je goed uitgerust bent, kan je lichaam beter tegen een stootje. Voel je je gestrest? Dan is het geen overbodige luxe om te onderzoeken waar die stress vandaan komt. Rustgevende oefeningen en mindful handelen, helpen het stressgevoel te verlagen en het devies zal altijd zijn: blijf vooral doorademen! Diep en rustig, bewust en gecontroleerd. Buik komt op, schouders blijven laag.

Tip 2: Denk aan D

Ben je niet vooruit te branden? Dan kan het zijn dat je een te kort hebt aan vitamine D. D wordt aangemaakt in je huid en heeft effect op je weerstand. Zon en buitenlucht zijn de oplaadpunten. Ouderen, vrouwen in verhullende kleding en donkere mensen nemen minder zonlicht op en lopen daardoor een groter risico op een D-tekort. Een snelle en soms onvermijdelijke oplossing is vitamine D uit een potje, maar dat is voor dit verhaal een beetje valsspelen. Dus… ons advies is: ga naar buiten en maak elke dag een wandeling van minstens een half uur. Dat maakt fit. Je slaapt beter en je laadt de D-batterij op.

Tip 3: Peper erop

Naast het wereldberoemde antioccidant vitamine C, brengen ook stoffen als allicine, salvestrolen, selenium en capsaïcine je weerstand naar een hoger plan. Knoflook is rijk aan allicine en een aantrekkelijke dosis selenium vind je in amandelen, walnoten en paranoten, maar ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees. De wetenschap is momenteel gefocust op salvestrolen in (biologisch) geteelde groente. Met dit wondermiddel beschermt de plant zichzelf tegen bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Capsaïcine zit vooral in rode peper. Elke dag een paar verse chili 's en een lepel sambal brengen je afweercellen -én je smaakpapillen- in waakstand.

Dussss… met je slaapmuts op, je dagelijkse blokje om en deze heerlijkheden in je boodschappenmandje, heb je grotere kans om ongeschonden de winter door te komen.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Oefening: kriskras ademen

Ga zitten en adem rustig in en uit. Scan vervolgens in gedachte je lichaam en stuur bewust je ademhaling richting je onderbuik. Vervolgens naar je hart, naar je organen, naar je ledenmaten, voeten, rug en kruin. Dit kun je een aantal keer herhalen. Let wel, kies één richting per ademhaling en doe niet alles te gelijk ;-). Breng tot slot je ademhaling weer naar je onderbuik. Ben je een slechte slaper? Adem voor het slapen gaan rustig naar je voeten toe.

Supershake voor twee

Mix een hand boerenkool, een flink stuk komkommer, een halve avocado, verse gember, verse rode peper, een sinaasappel en een scheut wortelsap in een blender of met een stafmixer. Als de shake te dik is, kun je een beetje water of koude kruidenthee toevoegen.


Oefening: kriskras ademen
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria