Weggooien? Mooi niet!

Weggooien? Mooi niet!Kapot? Dan kopen we toch een nieuwe! We gooien veel te snel en veel te graag veel te veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima te gebruiken zijn. Maar ja, kennis en kunde ontbreekt. Bij een Repair Café repareren ze graag en is alle kennis aanwezig.

'Nooit van Repair Café gehoord?'

Onze waterkoker is kapot. Niet zo erg, het was toch een goedkoop dingetje. We kopen snel een nieuwe. "Nooit van Repair Café gehoord?", vraagt slechts één vriendin. "Daar kun je zo binnen lopen met je kapotte spullen. Er zijn vakkundige mensen aanwezig die jouw apparatuur graag bekijken en als het kan ook repareren. Je kunt er alles gratis laten maken, van fietsen en stofzuigers tot kleding en antieke klokken. Gratis, maar een kleine bijdrage is wel welkom". Eh, nee, inderdaad nooit van gehoord! En dat is toch vreemd als redacteur van de Goede Gids. Direct de website van Repair Café opgezocht en wat blijkt? De stichting bestaat al 8 jaar, is een Nederlands initiatief en organiseert repair-bijeenkomsten over de hele wereld. Europa is koploper en in Nederland worden verre weg de meeste Cafés georganiseerd.

Altijd één in de buurtAbsoluut enthousiast rijden we niet naar de stort, maar zoeken direct een Repair Café in de buurt. We hebben geluk en pech. Geluk… want bij ons in de buurt zit ook een Repair Café. Pech… het repair-moment is slechts 1x per kwartaal. De eerstvolgende is pas in december. Maar, als je goed speurt, vind je elke week wel een mogelijkheid in een omliggende gemeente. We hadden zelfs keuze uit drie. Al moesten we daar wel even voor rijden.

Wat te verwachten van een Repair Café?
Mijn associatie bij een Repair Café is een bruisend gebeuren waar je onder het genot van een strakke café latte of glas wijn met bitterbal je waterkoker kunt laten repareren. Oké, die bruine kroeg-gedachte kun je direct laten varen. De tijdstippen, vaak 10-13 uur, en locaties, vaak zorg- en wijkcentra, hebben niets bruisends. Eerder degelijk, boeiend, comfortabel, vooral 65+ maar zeker net zo gezellig als in de kroeg.

Vakmanschap is meesterschap

Hergebruik is niet de enige doelstelling van Repair Café's. Ze bieden ook vakmensen, die door leeftijd of reorganisatie buiten de werkvloer staan, ruimte om hun kennis te delen. Veel deelnemers missen contact of aansluiting bij de maatschappij en willen graag bijdragen aan een beter milieu. Door hun werk voor een Repair Café voelen zij zich weer nuttig en ontmoeten ze veel mensen. Zij delen graag hun kennis met bezoekers en besteden aandacht om nieuwe medewerkers op te leiden. Een Win-Win-Win-Win situatie dus.

Onthaasten en ontmoeten
Maar… je moet zelf ook een beetje investeren. Het is raadzaam om de bijeenkomsten in de gaten te houden en alvast een voorraad kapotte spullen aan te leggen. Daarnaast moet je tijd vrijmaken om naar een Repair Café bij jou in de buurt te gaan en bij de reparatie aanwezig te zijn. Je spullen droppen en ze later weer op halen, is geen optie. Onze waterkoker kon helaas niet meer gered worden. Toch was ons bezoek geen verloren tijd. Het was een moment van serieus onthaasten en ontmoeten. We hebben alle tijd kunnen nemen voor gesprekken met oud Phillips medewerkers en handwerkdocenten. We hebben mooie verhalen gehoord en geleerd van de levenservaring en kennis van een halve eeuw oud. De liefde voor het vak, de inspirerende nieuwsgierigheid en gedrevenheid vragen om meer.

Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Gehecht aan mijn spullen

Een van de frequente bezoekers is Esther (36). Zij brengt hier al sinds jaar en dag haar kapotte spullen ter reparatie: "Ik doe dit toch echt in het kader van duurzaamheid, maar zeker ook omdat ik aan bepaalde spullen gehecht ben. De allereerste keer kwam ik hier voor mijn oude Barbiepaarden. De scharnierpootjes waren kapot. Een geduldige meneer heeft de ieniemienie schroefjes vervangen en de pootjes kunnen weer bewegen. Mijn dochters spelen er nu dagelijks mee. Ik ben ook eeuwig dankbaar dat ze mijn oude pendule hebben kunnen repareren. Het was een erfstuk van mijn oma, hij stond jaren werkloos op de schouw en mijn man wilde hem al weggooien. Dat nooit! Nu werkt hij. Daar ben ik enorm blij mee."

Waar blijft de tamtam?
De Repair Cafés zijn een gouden vondst. Hoewel het heerlijk is om direct aan de beurt te zijn, wens je dit sympathieke initiatief zeker overvolle zalen. Vreemd dat de cafés nog niet wereldberoemd zijn. De media vinden het onderwerp niet interessant genoeg en daardoor zijn de bijeenkomsten niet altijd druk bezocht. De Repair Cafés moeten het hebben van mond-tot-mond reclame. Bij deze! Zeg Het Voort…! Zeg Het Voort…! En gooi je oude stofzuiger niet weg, hij heeft vast een tweede leven. Zoek een Repair Café bij jou in de buurt.






Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria