Winterdepressie? Zing, vecht, huil...

Winterdepressie? Zing, vecht, huil...Ach, die donkere dagen en dat miezerweer, blegh! Dreigt ook dit jaar weer de winterdepressie? Zorg goed voor jezelf, luidt dan het credo. Maar anders dan je doorgaans leest, geven we je geen obligate tips als 'vroeg naar bed met gemberthee'. Doch zing, vecht, huil en....

Met dank aan Ramses
Hmm hmm zing, vecht, huil, bid, hm hm en bewondeeeer. ZING, VECHT… LALALA EN BEWONDEEEER. Regelmatig galmen deze woorden door mijn badkamer en niet zo zachtzinnig ook. Als een soort mantra of troost. En hoppa! Het werkt. Een lach en een traan. Hoe verhelderend en helend kan een lied zijn. Dank je wel, Ramses Shaffy! Ook last van sombere wintergevoelens...?

Zing
Ook al heeft je hele omgeving oordoppen in, blijf vooral zingen! Van zingen word je gezonder, vrolijker en flexibeler. Lang en regelmatig zingen werkt stress verlagend en kan tot een gezonder hart- en vaatstelsel leiden. Bovendien zorgt zingen voor een synchrone hartslag en een hogere tolerantiegrens. Alleen maar plussen dus! Je maakt je longen sterk en emoties vinden via je stem een weg naar buiten. Daarom is zingen dubbelgoed voor mensen met een chronische aandoening. Enne… Je hoeft echt niet te klinken als Tania Kross of Birgit Lewis (nou ja… zou wel mooi zijn)!

Vecht
Uiteraard zijn wij 100% tegen geweld, maar even flink schoppen en stoten lucht enorm op (let wel: op een boksbal, niet de glazenkast). De populariteit van kickboxen groeit en steeds meer reguliere sportscholen bieden deze vechtsport aan. Je werkt aan je conditie, techniek, kracht, flexibiliteit, zelfvertrouwen en inzicht. Bovendien kun je alles eruit knallen. Je leert voor jezelf opkomen en respectvol om te gaan met een ander. Is kickboxen niet helemaal ' je ding? Aikido of Tai Chi hebben de zelfde veerkracht en spreken wellicht wat meer tot de zen-verbeelding.

Huil

Niets lucht zo op als een flinke huilpartij. Maar hoe zit dat eigenlijk? Eerst werd gedacht dat huilen dient als afvoer van opgebouwde stresshormonen, maar die hoeveelheid in een traan is zo klein dat die wet niet opgaat. Baby's huilen uit hulpeloosheid. Ze trekken aandacht, zodat ze geholpen worden. En dat geldt voor volwassenen eigenlijk ook. Huilen lijkt ook gezond, al is dat nog niet klinklaar bewezen. Je hartslag komt in beweging, fysiologisch kom je meer in balans en je krijgt (vaak) de aandacht en steun die je op dat moment nodig hebt. Dat helpt weer stress verlagend. Dussss…

Bid
Welke interpretatie je ook aan bidden geeft - gebed, meditatie, verzoek, wensen - in principe komt de handeling op het zelfde neer. Bidden geeft richting aan je gedachten en je emoties. Je bent gericht en bewust met de handeling bezig en dat is pure mindfulness. Als je regelmatig bidt, mediteert of hoe je het ook wilt noemen, ervaar je minder spanning, stress en onrust. Je geest en je lichaam worden rustig, helder en flexibel en dat betekent minder gepieker en positievere gedachten. Wauw! Doe maar 10 weesgegroetjes!

Lach

Valt de vierde bekeuring deze maand op de mat of is de geiser wéér stuk? Doe slim en lach er om. Daar word je een stuk gelukkiger van. Een (glim)lach maakt allerlei blijdschapshormonen aan, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Die stofjes zorgen voor een prettig, zorgeloos, opgewekt en ontspannen gevoel. Met alle gunstige bijwerkingen van dien. De gevleugelde uitspraak 'Je bent mooier als je lacht' is zo waar! Van lachen ga je stralen, je ogen gaan glanzen, verkrampte spieren worden soepeler en je zelfvertrouwen groeit. Lachen werkt verbindend; in welk land of cultuur je ook lacht, mensen lachen terug.

Werk
Eh.. wat bedoelt u hier precies, meneer Ramses? Je talenten gebruiken, aan jezelf werken of aan je carrière? Werk is een ruim begrip, maar bekend is dat lekker bezig zijn en passend werk veel goeds doen. Betaald of onbetaald. Je draait mee in de maatschappij, ontplooit en houdt de geest scherp. Je verdient geld om jezelf en eventueel je dierbaren te kunnen onderhouden en leuke dingen te doen. Dat geldt vooral als je werk doet dat bij je past en waar je gelukkig van wordt. Als dat niet zo is, dan kan werk juist het tegenovergestelde effect hebben en onzeker, vermoeid en verdrietig maken. Ook hier...zorg goed voor jou!

Bewonder
Dat is een mooie oefening: met respect, eerbied en verwondering kijken naar alles wat leeft, doet en gebeurt. Als het je lukt om met een open blik naar elke situatie te kijken, dan ben je een blok positiviteit en daar word je vrolijk van. En het aller mooiste is... een beetje oog hebben voor een ander. Genieten van elkaar, elkaar een handje helpen, gepast trots zijn en belangeloos een compliment geven. Ook als je ze een beetje benijdt ;-). Goed doen voelt goed. Hopen dat karma zijn werk goed doet. Fijne winter!


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Leuke triva

Er is verschil! Tranen van geluk en verdriet blijken een andere chemische samenstelling te hebben dan tranen van pijn. Emotionele tranen bevatten meer hormonen met proteïnen die verzachtend werken.

Hartverwarmend filmpje






Grimlachjes





Even meebrullen?





Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria