Alarm! Koop kurk!

Alarm! Koop kurk!Wijnflessen worden nog nauwelijks voorzien van een echte kurk. Dit om een groot tekort te voorkomen, wordt er beweerd. 'Ho, stop niet doen', roept het Wereld Natuur Fonds: 'Gebruik juist kurk!' Eh.. en nu? Wat is wijsheid?

Red de Kurk!
Kurk ken je van de wijnfles maar er worden talloze dingen van dit eeuwenoud natuurproduct gemaakt. Alleen hangt er de laatste jaren een ondoorzichtige sluier over de wereld van kurk. Is het gebruik nu wel of niet geoorloofd? Aan de ene kant zijn de wijnkurken massaal vervangen door schroefdop en plastic. Er zou te weinig kurk voorradig zijn om tot in het einde der dagen wijnflessen van een kurk te kunnen voorzien.

Levendige handel
Maar het Wereld Natuur Fonds beweert het tegendeel: "Kurk is zeker niet schaars. Verre van. Nu de kurk van de fles is, wordt er te weinig kurk verkocht. Daardoor stagneert de handel en komen de boeren niet in beweging om de kurkeiken van hun bast te ontdoen. Onnodig werk, vinden ze. En dat is funest. Kurkeiken kunnen alleen overleven als ze regelmatig van hun dikke bast worden verlost. Als dat niet gebeurt, sterven de bomen bij bosjes af en droogt de bodem uit met woestijnvorming en armoede tot vernietigend gevolg. Dus… please, koop kurk! Daar heeft iedereen baat bij. Als er levendige handel is, gaan de boeren weer oogsten en krijgen de bomen voldoende zuurstof. Bossen herrijzen, boeren verdienen meer geld en het milieu wordt gespaard. Sterker nog, het milieu wordt aanzienlijk verbeterd."

Gewoon uit Europa

Waarom is het niet algemeen bekend dat kurk een van de meest duurzame grondstoffen is die er bestaat? En zeer betaalbaar. De meeste kurk die wij hier gebruiken, komt van heel dichtbij. Uit mediterraan Europa. Meer dan 100.000 mensen in de zeven kurkproducerende landen rond de Middellandse Zee zijn rechtstreeks of zijdelings afhankelijk van de kurkeconomie.

Groene voeten
En dan nog even over het duurzame van kurk. Dat is een mooi verhaal. Kurk heeft een zo klein mogelijke voetprint, is 100% vegan, volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Alles van de kurkbast wordt gebruikt en er zijn ZERO afvalresten. Het materiaal is multitoepasbaar en wordt gebruikt voor wanden, vloeren, issolatiemateriaal, ruimtevaart, muziekinstrumenten, meubels, tassen, kleding etc.

En de wijn?
Wij hebben dus nergens kunnen achterhalen dat kurk te duur of te schaars zou zijn voor de wijnfles. In tegendeel zelfs. De belangrijkste reden voor de schroefdop en plastic lijkt de technologische ontwikkeling die zich ook voortzet in de wijnindustrie. En verkwisting speelt een grote rol. Kurk is lucht doorlatend. Dat kan goed doen aan de smaak, maar kan de wijn ook behoorlijk verpesten. Echter, dit is een ander verhaal.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Wijs met kurk

Tassen, kussens, sieraden, hoeden en dat allemaal van kurk. Webwinkel Corque laat zien en beleven hoe verfijnd en mooi dit materiaal kan zijn. Kurk zou zomaar het leer van de toekomst kunnen zijn. Diervriendelijk en 100% natuurlijk.

Wijs met kurk

Win!!!

Om kennis te maken met die mooie materiaal, ontvang je als Goede klanten altijd 10% korting op je aankopen bij Corque maar we verloten ook waardebonnen t.w.v. € 25, vrij te besteden bij Corque. Kijk hiervoor in je account.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria