10 jaar oud en nog steeds favoriet

10 jaar oud en nog steeds favorietDe modeindustrie lijkt een carrousel. Het kan ook te snel gaan allemaal. Collecties wisselen in rap tempo en trends en vernieuwing lijken niet meer te onderscheiden. En wij rennen en-masse mee. Tijd voor bezinning. Wat hangt er al jaren in je kast en waar word je nog steeds blij van? Vijf keer minstens 10 jaar oud, soms wel 20, en nog steeds favoriet.

Shannon: "Af en toe komt mijn tante langs met een bundeltje kleren"
Deze groene trui is van mijn tante geweest. Mijn tante houdt van shoppen en heeft heel veel mooie kleding. Af en toe mest ze haar kasten uit en komt ze met een bundeltje kleren langs. Ik zag haar ooit met deze trui op een oude foto staan, vandaar dat ik weet dat íe al zeker 10 jaar meegaat. Ik hoop hem ook nog heel lang te dragen. Hij is van lekkere wol en die felle kleur groen is al die jaren mooi gebleven. Ik was 'm daarom zo weinig mogelijk. Even uithangen na een dag dragen. Zo blijft hij goed.

Tony: "In dit shirt word ik vast ooit begraven"
Dit supersynthetische Hawaii shirt is absoluut mijn meest favoriete shirt ooit. Ik heb het in 1998 in een outletstore in Maleisië gekocht en toen mijn vrouw en ik in 1999 naar Nederland emigreerden, was dit shirt het eerste dat ik inpakte. We zijn alweer 18 jaar verder en dit shirt is nog steeds mijn meest essentiële zomeritem, vooral tijdens barbecues. Het zit heerlijk luchtig en de stof is zo synthetisch dat geen vlek blijft kleven of door de vezels heen kan dringen. Ik ben er nog steeds gek op en waarschijnlijk word ik ooit in dit geweldige shirt begraven.
Tink: "Ik pas mijn favoriete LBD weer"
Ik liep door de straten van New York toen ik dit mooie, zwarte jurkje van Versace in de etalage zag hangen. Ik liep er langs en werd gewoon weer terug gezogen. Absoluut boven zijn budget, maar IK MOEST M HEBBEN! In die tijd was ik 22 jaar, woog 56 kilo en was 'absolute fabulous'. Wat heb ik er een plezier van gehad en zelfs toen ik dikker en dikker werd, kon ik er geen afstand doen. Op mijn zwaarste punt, ik woog toen 95 kilo, heb al mijn kleding weggedaan, behalve mijn Little Black Dress. Gelukkig maar! Ik ben nu 23 jaar verder, weer 30 kilo lichter en draag mijn jurkje weer met trots. Hij gaat overal mee naar toe en bij een beetje feestelijke gelegenheid gaat hij aan.


Frederieke: "Mijn Wehkampje bezorgde me een Escher"

Ik stond met mijn mooie man en twee, toen nog kleine, zoons in de rij voor een Escher tentoonstelling in Rotterdam. Gehuld in mijn zwart/witte panterjas van Wehkamp. De rij was oneindig lang en de bewaking raadde ons aan naar huis te gaan. Wij bleven. Een fotograaf had bijzonder veel aandacht voor ons gezin en dat irriteerde me een beetje. Bij binnenkomst viel het kwartje; flits, flits, nog meer fotografen, bloemen, een Escher-ets en een reischeque! Ik was officieel de 300.000e bezoeker. Officieus denk ik dat ik ben uitgekozen vanwege mijn schatjes en mijn panterjas. Mijn jas mag nooit meer weg en, af en toe draag ik hem nog. Ik val liever op dan dat ik opga in de massa. Je kunt er zelfs prijzen mee winnen.


Karen: "Een echte rocker draagt leer"
Ik vermoed dat dit bijna 19 jaar geleden is. Keten tijdens de kerstborrel van het bureau waar ik toen werkte. De broek is hier volgens mij nog niet zo oud. Heel trots was ik erop. Voelde me supersexy. Toen dééd ik alsof ik in een band zat. Twintig jaar, een paar mannen en 1 kind later zit ik soort van echt in een bandje: volgende week moet ik optreden met de schoolband tijdens het kerstfeest. Misschien doe ik m'n broek weer aan, want een echte rocker draagt leer! Hoe ik tegenover leren kleding sta? Uiteraard kies ik liever voor bioleer. Maar wat kan ik zeggen over een lerenbroek die 20 jaar meegaat…

Veronique: "Geen idee meer waar ik hem gekocht heb"
Het is alweer 15 jaar geleden dat ik hem gekocht heb. Ik was eindelijk zwanger, na 10 jaar proberen en wilde graag een jas dragen die niet knelde, maar wel lekker warm was. Ik vond deze cape geweldig. En vind hem nog steeds prachtig! Geen idee meer waar en in welke winkel ik hem heb gekocht, maar ik ben er nog steeds gek op. Hij hangt het hele jaar door aan de kapstok en ik draag hem graag, vooral als het koud en herfstig weer is. Ik krijg er ook nog altijd complimentjes over.

Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Hoe houd je je kleding mooi?

Hoe houd je je kleding mooi?

Dit kader mag uiteraard niet ontbreken bij een artikel over favorieten, maar het is een open deur ingooien. Hier de belangrijkste tips op een rijtje: 1) Controleer van te voren de wasvoorschriften en het is raadzaam om je daar aan te houden.

Onnodig vaak wassen is vierdubbel zonde

2) Onnodig vaak wassen is vierdubbel zonde. Zonde van het water, de stroom, het waspoeder en de kwaliteit van je kleding. Was niet te vaak en hang een rokerig shirtje liever gewoon uit het raam.
3) Te heet wassen idem. Draai de temperatuur wat lager en gebruik minder waspoeder.
4) Als je kleding op de hand wast en aan de lijn droogt, heb je er echt langer plezier van.
5) Stomen is vaak een goede oplossing voor kwetsbare kleding, maar soms komen spullen er verschrikkelijk uit (denk aan wol en zachte babydekentjes). Overleg goed met de stomerij wat je kunt verwachten.
6) Sommige kledingmerken hebben een compleet boekwerk aan leefregels voor je nieuwe aankoop. Meestal onduidelijk, maar vaak staat er dat je niet te dicht bij een brandend voorwerp mag staan, dat je alles op 30 graden moet wassen en bijna niets in de droger mag gooien.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria