De impact van boerenkool

De impact van boerenkoolNostalgische winterkost
Dikke mutsen, rode wangen en zware stamppot vers van de koude grond. Dat is toch wel de klassieke associatie bij boerenkool. Helaas maar waar, die warme wanten kunnen we steeds vaker thuis laten en zelfs in de maanden juli en augustus liggen de zakken boerenkool gewoon in de koeling.

De mythe van een superfood
Vorig jaar was boerenkool een serieuze hype en dook de groente op in hippe recepten en shakes. Nadat foodgoeroes in de VS vol lof waren over onze bijna vergeten winterkost, was boerenkool overzees bijna niet aan te slepen. Een ding is zeker, boerenkool is gezond. Rauw of gekookt maakt geen verschil, al wordt een enkele keer het tegendeel beweerd. Boerenkool bevat zeker wel veel goede vitamines en veel vezels. Maar om nu te spreken over superfood…


Gezond ja, supergezond nee

Een beetje overdreven, vindt Patricia Schutte van het Voedingscentrum: "Boerenkool op het menu is altijd gezond, maar net zo gezond als elke andere kool. En ja, boerenkool bevat veel vezels en goede vitaminen, zoals c en k, maar je moet ook bekijken in welke hoeveelheid je het binnenkrijgt. 200 gram boerenkool is een gigantische berg en je hapt het niet zo uit het vuistje weg. Een stuk komkommer of paprika is veel handzamer, die kun je zo naar binnen knabbelen. Ik heb sowieso een beetje moeite met de term 'superfood'. Daarmee suggereer je eigenlijk dat je je dagelijks te goed kunt doen aan boerenkool om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is echt niet zo. Gevarieerd eten is zo belangrijk. Zodra je elke dag dezelfde groentesmoothie drinkt, ben je niet gezond bezig. Het is de afwisseling die het doet. Een keer een smoothie is natuurlijk helemaal prima, maar kies daarna weer voor vast. Vaste voeding bevat meer vezels en zorgt voor mee verzadiging. Al met al dus veel gezonder."

Hoe zit dat met de footprint?
Je moet bij het eten ook wel opletten wanneer je je overgeeft aan de boerenkool. In Nederland is boerenkool echt een wintergroente. Tijdens de wintermaanden hoef je je niet druk te maken over de milieubelasting. De kolen worden gewoon in Nederland geteeld en de reisprint is dus te verwaarlozen. Anders wordt het als je je in de zomer ook dagelijks te goed gaat doen aan boerenkool. Verse boerenkool moet dan uit Portugal komen. Hoewel dat nog niet overzees is, moeten er toch aardig wat kilometers gemaakt worden.

Vers van de grond
Dus, eet 's winters boerenkool, rauw, gekookt of gestampt en shake het met mate. De Moestuin in Utrecht verkoopt biologische boerenkool uit eigen tuin. Leuk om te onthouden voor komend seizoen: van april tot december mag je ze zelf je groenten oogsten.



Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Ga voor A!

Tegenwoordig zijn bijna alle groenten en fruitsoorten het gehele jaar door verkrijgbaar. Maar hoe goed is dat voor mens en natuur? De Goede Gids gaat de boer op en neemt elke week een groente- of fruitjuweeltje met een A-label onder de loep. Deze week: boerenkool

Voedingswaarde per 100 gram
Calorieën 51
Eiwit 4,3 gr
Vet 0,9 gr
Vezels 2,0 gr
IJzer 2 mg
Vitamine C 120 mg
Vitamine K 810 mcg

Cavolo Nero
Leuk weetje: boerenkool was al eeuwen voor de jaartelling een geliefde groente voor bewoners rond de Middellandse zee. Daar is de groente voor het eerst op de kaart gezet onder de naam Cavolo Nero. De Romeinen waren er gek op. Daarom een Italiaans recept. Let wel, dit is een zware schotel met veel calorieën. Een ideale maaltijd voor na een winterse wandeling of als je de elfstedentocht hebt geschaatst.

Cavolo Nero met gorgonzola

Cavolo Nero met gorgonzola

voor 2 personen
150 gt. Orzo (rijstachtige pasta) of andere kleine pasta. 100 gram boerenkool. Gedroogde tomaatjes. 250 crème fraîche, 100 gram gorgonzola, wat geraspte Parmezaan, paneermeel of fijn broodkruim. Scheutje olijfolie, beetje boter, peper en zout. 2 Kleine ovenschaaltjes.

Kook de pasta beetgaar, giet af en zet even weg in een kom. Een scheutje olijfolie helpt tegen plakken. Blancheer de boerenkool kort in kokend water, giet af en laat goed uitlekken. Verwarm de crème fraîche al roerend, voeg de gorgonzola stukje voor stukje toe en roer alles goed door. Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes. Meng vervolgens de boerenkool door de pasta en roer de gorgonzola saus en de tomaatjes erdoor. Verdeel de pasta over de kleine schaaltjes en bestrooi met een mengsel van geraspte Parmezaan en paneermeel. Een beetje boter zorgt voor een knapperig korstje.

https://soundcloud.com/duurzaambv-radio/bart-van-olphen-oprichter-fish-tales-koks-kunnen-consumenten-bewust-maken-van-duurzame-vis

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria