Is er nog iets van te maken?

Is er nog iets van te maken?

Het is een mooie ontwikkeling. Steeds meer bedrijven en overheden denken bij het aanschaffen van producten en materialen al na over hergebruik om verspilling te voorkomen. Circulair ondernemen heet dat. Hoe bewuster we met materialen omgaan en hoe meer verspilling we tegengaan, hoe gezonder ons (leef)klimaat.

Stap voor Stap
Niet dat heel Holland nu direct circulair gaat. De kringloop is nog lang niet rond. Volgens het platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt slechts 100 miljoen euro van de 600 miljard circulair ingekocht. Dat is natuurlijk een schrijntje, maar toch lopen we voorop in vergelijking met andere landen. Het begin is er! En elke stap doet er toe.

Steentje bijdragen
Wij kunnen zelf natuurlijk ook een steentje bijdragen in onze huis-, tuin- en keukeneconomie. Als wij van niets weer iets kunnen maken, scheelt dat verspilling van nog goed bruikbare materialen. Maar waar begin je en hoe pak je het aan? Deze vijf doe-het-zelf workshops geven je en duw in de richting.

5 doe-het-zelf workshops

-1- Koken met kliekjes
Wist je dat bijna 30% van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt in de vuilnisbak verdwijnt? We kopen en koken te veel, weten niet meer wat er in de ijskast ligt of de spullen zijn de houdbaarheidsdatum gepasseerd. Ben je niet handig om van al die resten en overgebleven hapjes nieuwe heerlijkheden te maken? Vang en E-Puur geven daar speciale workshops voor.



-2-Fietsen maken
Eens! Een fiets moet het gewoon doen. Maar… wat als dat niet zo is? Heb jij enig idee hoe je kapotte kabeltjes en radertjes moet repareren? Door het hele land worden er bij gerenommeerde fietsenwinkels en -werkplaatsen workshops fietsenmaken aangeboden. Wij selecteerden er drie: Snelfietsen in Utrecht en Den Haag, Mantel in Arnhem en Openbare Werkplaats in Amsterdam.

-3- Oud goud, nieuw leven
Mooie sieraden heb je voor altijd. Ook als je ze niet meer wilt of kunt dragen of als ze kapot zijn. Je kunt van elk dierbaar sieraad vast weer een mooi, uniek exemplaar maken waar je nog jaren mee kunt pronken. Bij Uniek Sieraad blaas je oud zilver, nieuw leven in en bij Studio Margreet maak je nieuwe juweeltjes van verschillende materialen. Ze geeft workshops op verschillende locaties.

-4- Pimp je inboedel
Saai of zin in fris in huis? Bij The Shabby Shed, bijvoorbeeld, leer je nieuwe eyecatchers maken van oud meubilair.

-5- Kaarsenmaken
Gooi je ook met pijn in je hart uitgebrande kaarsen weg? Stop! Zonde. Van die restjes kun je, heel ouderwets, nieuwe kaarsen maken. Een online workshopje van Genoeg kan je daarbij helpen. Lonten zijn te koop bij hobbywinkels, maar je kunt ze goed zelf maken. Neem katoendraad van minimaal 2 mm dikte en dompel die even in het kaarsvet. Tip: gebruik een lege wc-rol als mal.




Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Duit in het zakje

Om bedrijven en instanties te stimuleren duurzamer te ondernemen, doet de overheid ook veel duiten in het zakje. Ze ondersteunt vernieuwende initiatieven vanuit de samenleving, de zogenaamde Green Deals, en past belemmeringen in wet- en regelgeving aan. Dat is een mooie ontwikkeling, want niet zelden lopen bedrijven die willen vernieuwen tegen barrières aan.

Hoe bedenk je het!
Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om in het kader van de duurzaamheid je huis vol te proppen met oude, nieuwe spullen. Maar, het is het uitzoeken waard! Je kunt echt er verrassend handige gebruiksvoorwerpen en geinige gadgets van maken. In onderstaande video geven ze onverwachte tips.




Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria