Goed slapen

Even een weekendje-weg: er is weinig te bedenken dat meer ontspant. Naar de stad om die bijzondere tentoonstelling te bezoeken, te winkelen en lekker uit eten te gaan of juist de natuur in voor lange wandelingen en daarna lezen bij de open haard.

Overbekende hotels kunnen
verrassend duurzaam zijn

Wat je ook gaat doen, je hebt altijd een slaapplek nodig, in een hotel, B&B of vakantiehuisje. In de Goede Gids vind je tal van mogelijkheden. Wellicht kom je tot je verrassing overbekende hotelketens tegen, die zich onverwachts onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

Strenge selectie
Hotels en andere overnachtingsadressen worden opgenomen in de Goede Gids indien ze een zilveren of gouden Greenkey-certificaat behaald hebben. Dit is een gerenommeerd en goed gecontroleerd keurmerk in de toeristenbranche. Je vindt bij Keurmerken meer informatie over Greenkey. Naast goud en zilver bestaat er ook een bronzen certificaat maar de eisen die dan gesteld worden, zijn niet of nauwelijks boven het wettelijk verplichte en daarom is brons niet voldoende om een vermelding te rechtvaardigen.

Een overnachtingsplek kan ook opgenomen zonder Greenkey-certificaat maar dan staat wel duidelijk op de eigen website vermeldt welke maatregelen worden genomen om zorg voor mens, dier en onze aarde goed te borgen.

Lekker slapen
Uiteraard wil je ook weten of het goed toeven is in een Goed hotel. We hebben daarom van alle hotels (en andere overnachtingslocaties, indien gewaardeerd) het gemiddelde waarderingscijfer berekend van de vergelijkingssites, waar een hotel de meeste recensies heeft (zoals Booking.com, TripAdvisor, WeekendjeWeg). Je vindt dit cijfer bij Extra informatie. Leuk om te melden is dat het bij de meeste Goede hotels ook heel lekker slapen is!
Daarnaast geven we de prijsklasse. Hiervoor hebben we van elk hotel de kamerprijs van 1 overnachting voor twee personen inclusief ontbijt in het weekend in het middenseizoen opgevraagd. Dit geeft inzicht in het prijsniveau van een hotel. Een hotel heeft doorgaans tijdelijke aanbiedingen, dus geven we een indicatie en geen vaste prijs:

€ = tot € 75
€€ = tot € 100
€€€ = tot € 150
€€€€ = boven € 150

Let op: het loont zeker de moeite om via de eigen website van een hotel te boeken i.p.v. boekingssites.

Duurzaam toerisme
=
Goed voor de aarde door natuurbehoud
Onze favorieten

Met enige regelmaat testen we zelf hotels en als ze ons bevallen, dan komen ze in ons lijstje favorieten. Ben je Goede klant, dan kun je ook hotels tippen aan andere bezoekers. Kijk hiervoor bij het hotel, dat je wilt recenseren.

1. Conscious hotel
Bovenaan ons lijstje favorieten staat het Conscious hotel in Amsterdam, met een locatie aan het Vondelpark en het Museumplein. Bij dit hotel staat duurzaamheid bovenaan het prioriteitenlijstje: niet alleen door het gebruik van duurzame energie, eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen, biologische food & beverages, maar ook bijvoorbeeld door het aanbieden van de hotelfiets en duurzame citytrips. Noemenswaardig is ook het aardige personeel!

2. Stayokay
Dat duurzaamheid en low budget heel goed samen kunnen gaan bewijst hostelketen Stayokay. Met tal van maatregelen heeft Stayokay de ambitie om de meest duurzame hotelketen van Nederland te worden. Jeugdherberg heetten ze vroeger met gescheiden slaapzalen en gemeenschappelijke douches. Nu kun je je eigen kamer met privé sanitair boeken maar de gemoedelijke sfeer in de 22 locaties is gebleven.

3. Van der Valk
De grootste verrassing bij het samenstellen van de Goede Gids vonden wij het gouden Greenkey-certificaat van Van der Valk. Staat deze hotelketen niet bekend om z'n lage kamerprijzen en goedkope maaltijden? Dat kan toch nooit duurzaam zijn? Maar het tegendeel is waar. Van der Valk houdt niet van verspilling: dat is uitermate duurzaam en levert ook nog scherpe prijzen op. Met slapen hebben we niet heel veel ervaring, met dineren des te meer: onze favoriete Van der Valk staat in Sassenheim. Ga er maar eens langs, dan weet je waarom.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria