Spannende vakanties in de buurt

De meesten van ons willen tijdens de vakantie wel enig avontuur en dan denken we vaak aan het buitenland; hoe verder weg, hoe spannender het wordt. Maar voordat we deze zomer weer het vliegtuig pakken naar de andere kant van de aardbol: er is ook voldoende te beleven binnen een straal van 100 kilometer. We hebben enkele suggesties op een rijtje gezet:

Grenzen verleggen

Grenzen verleggenEr is weinig meer spectaculair dan kitesurfen. Je scheert over het water, zweeft door de lucht, compleet met salto's en duikvluchten. Je leert het o.a. bij Kiteflow in Wijk aan Zee . Is kitesurfen een beetje te, dan kun je ook suppen, landboarden of op kitebuggyles.

Je kunt het ware avontuur ook nog hogerop zoeken: zweefvliegen is even rustgevend als indrukwekkend. Je kunt het op de meeste kleine vliegvelden leren voor de kosten van een vakantie ver weg en de helft aan CO2. Ben je niet zo'n durfal? In Houten en Moergestel kun je over de Nederlandse weilanden paragliden.

Denk je bij kajakken aan peddelen op een rustig riviertje? In Schoorl leer je brandingkajakken op de Noordzee. Voordat je de zee op koerst, word je wel bijgebracht hoe te handelen als je kajak omslaat, want dat overkomt een beginneling in de hoge golven gegarandeerd.

Eiland hoppen is niet alleen voor exotische oorden bestemd, je kunt dit namelijk ook heel goed doen op onze eigen waddeneilanden. Dit kan per boot, maar sommige eilanden zijn ook te voet te bereiken tijdens het wadlopen.

Niet snel last van zeeziekte? Neem met het hele gezin een cursus kajuitzeilen op het Markermeer. Lekker uitwaaien op het water en heel erg intensief!

Liever alleen op pad? Wist je dat de route naar Santiago de Compostela ook al in Nederland begint? Er lopen al wandelroutes vanaf het Groningse Uithuizen helemaal tot aan Spanje. Volgens Google routeplanner doe je er 437 uur over!

Lotte Gerritse


Lotte Gerritse
Door: Lotte Gerritse

Avontuurlijk overnachten

Slapen in een drijvend huisje in de Biesbosch; dat is 's ochtends wakker worden door de opkomende zon en de bevers, die voorbij zwemmen. 's Avonds tuur je op je dakterras in het pikdonker naar de sterrenhemel. In de Ecolodge zit je op het water met alleen de natuur om je heen.

Sinds 2008 is het niet meer overal in Nederland verboden om wild te kamperen. Arjen en Renze van Microadventure weten waar je moet zijn. Ze hebben nog veel meer avontuurlijke tips.

Dichtbij huis blijven maar wel in buitenlandse sferen vertoeven? In een yurt waan je je in het oude Mongolië, ook al zit je gewoon op Texel. In deze grote ronde tent is het knus en comfortabel. Op een houtfornuis kun je makkelijk koken, je zit midden in de duinen en fietst zo naar het strand.

Op de Hoge Veluwe hangen boomtenten. Ook nog nooit van gehoord? Deze druppelvormige tenten zijn aan een aantal hoge bomen vast geknoopt. Heerlijk knus als je samen met je lief aan de dagelijkse beslommeringen wil ontsnappen, maar ook een feest voor de kinderen, die hoog boven de grond slapen.

In het Groningse Oldehove staat het Stro-hotel. Hier slaap je in iglo's en bedden gemaakt van... stro. Kriebelt dat niet erg? Het hotel beweert dat een stro-bed juist heerlijk slaapt, warm is in de winter en koel in de zomer. En door het grote matras krijg je geen last van jeuk.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria