Duurzame daad 5 - Bladen in de ban

Beste mensen van alle goede doelen die ik steun,

Ik waardeer uiteraard dat jullie mij op de hoogte willen houden van al jullie activiteiten, jullie speciale acties en behaalde successen. Maar dat hoeft wat mij betreft echt niet met zo'n flashy magazine. Een mailtje bij tijd en wijle is meer dan voldoende.

Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat jullie bang zijn dat mijn schaarse euro's naar een andere organisatie gaan als mij slechts 1 x per jaar een acceptgirokaart wordt toegestuurd maar vertrouw er op dat ik jullie niet voor niets steun. En dat blijf doen, ook zonder dat jullie mij telkens zo real time spammen.

Ik dank jullie bij voorbaat
Met vriendelijke groet,
Annemarie de Raadt


Grote plaag
Elke week verzamel ik minstens een kilo papier van geadresseerd drukwerk, waar ik niet om heb gevraagd. Elke instantie, waar ik aan doneer heeft een afdeling communicatie en elke afdeling komt vroeg of laat tot het lumineuze idee om een tijdschrift te gaan maken om mijn betrokkenheid met hen te vergroten.

Niet alleen goede doelen. De ASN bank, de Menzis, het Waterschap en natuurlijk ook Gall&Gall, de Bijenkorf of de juwelier waar ik een keer een horloge ter reparatie bracht: allemaal proppen ze met enige regelmaat een periodiek door mijn brievenbus. Een brievenbus waar al jaren een 'nee-nee'-sticker op is geplakt maar geadresseerd drukwerk is zo langzamerhand een grotere plaag dan alle folders van de Blokker & co.

Tel uit je winst
De afgelopen maanden heb ik al deze periodieken verzameld, retouradressen gezocht en ook de emailadressen van de afdeling communicatie om een aardige nee-mail naar toe te sturen. Het is even een klus maar het scheelt bij ons thuis per jaar in ieder geval 50 kilo papier dat niet gerecycled hoeft te worden. Voeg daaraan toe de hoeveelheid celofaantjes (niet te recyclen hoorde ik van de week), al het inkt en de kilometers die elk tijdschrift aflegt voordat het bij ons op de mat ligt. Vermenigvuldig dat met 7 miljoen huishoudens en tel uit je winst!

Oh ja, natuurlijk is digitaal ook niet zonder meer schadeloos maar daarover de volgende keer meer.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria