Duurzame daad 6 - Hand op de knip?

Duurzame daad 6 - Hand op de knip?Oktober is een mooie maand. Niet alleen kleuren de bomen prachtig. Het is ook de maand, waarin Eetgeendierendag, Duurzame Dinsdag en de Fair Trade Week samenkomen. Wellicht geen toeval dat oktober ook is aangewezen als 'Buy Nothing New Maand'.

Na een vliegende start in 2013 is dit thema alleen niet meer zo populair. Kijk ik op de gelijknamige website, dan zie ik dat deze na 2014 niet meer is bijgewerkt. De meeste krantenartikelen over het onderwerp dateren van dezelfde periode. Sinds de crisis achter ons ligt is ook Buy Nothing New verleden tijd, lijkt het wel. Maar mij leek het juist wel een mooi anker om op aan te haken.

Het idee achter Buy Nothing New laat zich raden: wij in het Westen kopen ons helemaal suf aan zinnige maar vooral ook veel onzinnige spullen. En daarmee putten we alle natuurlijke hulpbronnen, nodig om deze spullen te maken, volledig uit. Slecht voor het milieu en niet fijn voor toekomstige generaties.

Een maandje op shop-dieet
houdt iedereen wel vol

Geen opgave
Een maand lang niets nieuws kopen is voor mij niet zo'n opgave. Ik hou niet van winkelen en afgezien van levensmiddelen heb ik op het moment niet echt iets nodig. Dus ik zou zonder problemen deze maand kunnen volhouden maar wie niet? Bij het zoeken naar informatie over deze Buy Nothing maand, stuitte ik op een Volkskrant artikel van Gerhard Hormann, die het beschreef als 'een maandje Sonja Bakkeren om daarna de ijskast leeg te vreten. Een maandje op shop-dieet houdt iedereen wel vol'.

1001 leuke dingen
Niet kopen is niet de oplossing maar goed kopen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat is ook het hele idee achter de Goede Gids. Dus ik vraag me af waar ik nog meer het verschil kan maken. En ik heb iets leuks bedacht. Voortaan worden al mijn cadeautjes belevenissen. Geen vogelhuisjes, kaarsen, boeken en cd's meer voor jarige familie of vrienden. Of bossen bloemen, wijn dan wel olijfolie voor gastheren of -vrouwen. Nee, een belevenis ga ik voortaan geven, ook al gruwel ik van die term. Samen naar de film, het theater, een museum... 1001 leuke dingen zijn er te doen. Volgens mij ga ik daar mensen veel meer een plezier mee doen én het is ook nog goed voor de cultuur in Nederland.

Komende week is mijn collega Shannon jarig. Kan ik direct uittesten of mijn duurzame daad zo goed bevalt dat het een goede gewoonte kan worden. Ik zal verslag doen.


Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Variaties
Er zijn tal van variaties op het thema 'Buy nothing new'. In 2dehands winkels kun je eigenlijk alles vinden wat je nodig hebt. Spullen ruilen of delen is ook heel handig. Want hoe vaak heb je nu een boormachine of Monopoly nodig? Er komen steeds meer initiatieven, die dit mogelijk maken. We hebben ze hier voor je verzameld. Via een Facebook-groep kun je ook heel makkelijk met je directe buren een leen- of deelgroep opzetten. Wel zo makkelijk omdat je dichtbij elkaar woont.

De basisgedachte is bij alles hetzelfde: het hebben van eigen spullen raakt uit de tijd. En is zelfs gevaarlijk... althans volgens Brigitte Kaandorp. Heb je even tijd voor de video? Ze is hilarisch!





Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria