Duurzame daad 7 - CO2, ik stop ermee!

Duurzame daad 7 - CO2, ik stop ermee!'En nu is het afgelopen. Over en uit. Ik ben er klaar mee!' Meestal roep je zoiets als je wilt stoppen met roken. Of als je oude auto voor de tiende keer met pech aan de kant van de weg staat. Ik riep het vorige week na het nieuwsbericht dat de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer het afgelopen jaar is gestegen. Gestegen! Het zou moeten dalen, na het Parijs-akkoord. En fiks ook, willen we die maximale opwarming van 2 graden ooit waarmaken.

Ik hoor de woorden van Obama aan het begin van de klimaattop nog nagalmen: 'Wij zijn de eerste generatie, die de veranderingen in het klimaat merkt en direct ook de laatste generatie, die het kan stoppen'. Had hij het over de onderhandelaars, de regeringsleiders, de aanwezige milieuorganisaties of het handjevol demonstranten? Nee, hij zei 'wij, deze generatie': wij burgers, consumenten. En ook al dook ik weg, hij wees daarbij ook naar mij!

'Wat deed jij,
toen het tij nog te keren viel'

Zelf heb ik geen kinderen, wel veel dierbare neven, nichten en kroost van vrienden waar ik me betrokken bij voel. Laatst zei Max van 22 dat hij zijn toekomst rooskleurig tegemoetziet. Zijn studie gaat goed en hij weet wat hij wil worden. Trouwen en vader worden ziet hij ook wel gebeuren. Alleen het klimaat; daar maakte hij zich zorgen om. Heel veel.
Ik voelde me bezwaard, want die zorgen krijgt hij ook van mij. Al ben ik wellicht een minuscule druppel op de gloeiende plaat. Wat ga ik antwoorden als hij mij later vraagt: 'Wat deed jij, toen het tij nog te keren viel?' Ai, net zo'n pijnlijke vraag, die vroeger in een iets andere variant werd gesteld: 'wat deed jij in WOII?'

Wat doe ik, nu het tij nog te keren valt: blijf ik rondrijden in mijn benzineauto, omdat ik die nu eenmaal heb? Kies ik voor grijze stroom omdat het zo lekker goedkoop is? Pak ik nog 3 keer per jaar het vliegtuig omdat die citytrip of zo'n verre vakantie zo leuk is? Elke gram teveel aan CO2 komt ook door mij. Zou CO2 veroorzaken daarom niet net als roken moeten zijn: wellicht een lekkere gewoonte maar eigenlijk not done, zeker niet in de buurt van kinderen?

Ik heb daarom een goed voornemen, op deze Dag van de Duurzaamheid: ik ga voor klimaatneutraal. Dat kost misschien wat moeite, het kost wellicht wat geld. Maar dan kan ik tenminste Max en alle andere kinderen die ik ken (en niet ken) later met een gerust geweten onder ogen komen.
De eerste vraag die daarbij opborrelt: wat heb ik op mijn conto staan? Hoeveel CO2 veroorzaak ik eigenlijk? En met wat? Dat moet toch heel eenvoudig uit te vinden zijn? Maar dat blijkt om de duvel nog niet makkelijk…

Wordt vervolgd

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria