Duurzame daad 22 - op jacht naar zwerfvuil

Duurzame daad 22 - op jacht naar zwerfvuilVorige week ontving ik een bijzonder mailtje van Michel. Sinds enige tijd verzamelt hij lege blikjes en petflesjes, die hij overal en nergens als zwerfvuil vindt. Michiel gooit ze niet - zoals je zou verwachten - in de eerste en beste vuilnisbak, die hij tegenkomt. Nee, hij neemt zijn buit mee naar huis.
Daar trapt hij alles zo plat mogelijk en stopt hij ze gesorteerd en al in kartonnen dozen, die hij bij de supermarkt haalt. Hij sorteert de flesjes en blikjes op bottelaar. Coca Cola bij Sprite, Fanta en Sweppes. Pepsi bij Sourcy of Rivella etc. Vervolgens gaat er een brief bij het afval en verstuurt hij de dozen middels antwoordnummers gratis naar de oorspronkelijke eigenaren.

Speldenprikje
In de brief verzoekt hij fabrikanten mee te werken aan statiegeld 'want anders vervuilen jullie spullen nog jaren de natuur'. Voor elke doos, die hij verstuurt betaalt de ontvanger € 6,50. Een peanuts-bedrag voor Coca Cola en andere companies, maar toch een fijn speldenprikje. Daarom vind ik het een prachtinitiatief. Het doet me denken aan de zuster van een vriendin, die in haar woonplaats met enige regelmaat het zwerfvuil verzamelt. Haar zusters verklaren haar helemaal voor gek, maar als ik erover nadenk vind ik ook deze actie helemaal super en een duurzame daad die ik heel graag overneem.

Bij ons achter kan ik zo de duinen inlopen voor prachtige wandelingen. Gisteren heb ik voor het eerst een opbergzak meegenomen. Ik ben er niet zoals bovenstaande helden er speciaal naar op zoek gegaan. Ik heb gewoon mijn gebruikelijke route gevolgd maar daar lag al voldoende om me een voldaan gevoel te geven, ook al zou je er eigenlijk treurig van moeten worden.

50 miljoen kilo zwerfafval
Met het komende 'we-gaan-naar-buiten-allemaal-seizoen', zal de hoeveelheid rotzooi die niet mee naar binnen wordt genomen navenant stijgen. Afval op straat en in het groen vergaat doorgaans heel traag. Kauwgom pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje helemaal niet. Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.

Surrealistisch beeld
Ooit liep ik in alle vroegte door het Amsterdamse Vondelpark en zag ik op een veldje de volledige overblijfselen van een barbecueparty. Het was een surrealistisch beeld alsof de feestgangers plotseling in het niets waren verdwenen en alles hadden moeten achterlaten: lege drankflessen, vleesschaaltjes, saladebakjes, hompen brood, wegwerpbarbecues… al het afval lag verspreid over het gras. Ik zou zo ontzettend graag willen weten wat deze mensen - eigenlijk wat alle mensen die hun rotzooi zomaar laten vallen - beweegt. Ik zal er waarschijnlijk nooit achter komen, want je ziet ze het nooit doen. Maar ik weet een ding wél: degene die het opruimt zijn zeker niet de gekken. In navolging van Michel en Trudy ga ik voortaan af en toe op zwerfvuil-jacht met als trofee de voldoening.

PS Wil je ook het initiatief van Michel volgen? In deze pdf zie je de antwoordnummers van een aantal fabrikanten met de drankjes die ze verkopen. Het zou toch prachtig zijn als ze overspoeld worden met dozen eigen fabricaat.?

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria