Duurzame daad 25 - de vis wordt duur betaald

Duurzame daad 25 - de vis wordt duur betaaldVandaag heb ik de hele dag het internet afgespeurd en met verschillende instanties gebeld. Het resultaat is dan ik niet veel wijzer ben geworden. Mijn vraag was: hoe zit dat eigenlijk met de vis? Ik weet dat de zeeën worden leeggevist, dat kweekvis bol staat van de antibiotica en de visvangst in zijn algemeenheid een behoorlijk negatieve impact heeft op het milieu. Maar daar gaat het me vandaag even niet om.

Aaibaar
Ik wil graag weten hoe vissen hun dood beleven. Vaak hoor ik namelijk mensen aangeven dat ze uit dierenliefde vegetariër zijn, maar wel vis eten. Ik eet vlees maar dat moet dan wel persé biologisch zijn, omdat dit keurmerk dierenwelzijn garandeert. Vind ik belangrijk. Over vis maakte ik me echter tot op heden veel minder druk. Ik selecteer op het MSC of ASC keurmerk omdat zij iets roepen over duurzame vangst. Maar als ik een goed de criteria van beide keurmerken nalees zeggen ze niets over dierenwelzijn. Hoe komt het toch dat vis zo vaak vergeten wordt. Is het schubbendier niet aaibaar genoeg?

Speur ik het internet verder af dan lees ik wetenschappelijke betogen dat vissen niets voelen omdat hun hersenschors maar matig ontwikkeld is. Aangezien de hersenschors belangrijk is voor bewuste ervaringen is de conclusie dat vissen geen bewustzijn, en dus geen pijnervaring, kennen. Andere studies geven echter aan dat een vis, net als alle gewervelde dieren de beschikking heeft over een thalamus. En dat juist deze thalamus essentieel is voor bewustzijn en dus voor pijnervaring.

De natuur
Zie je vissen spartelen op het dek van een boot, dan ontkom je toch niet aan de indruk dat het dier het onaangenaam heeft. Ook als ik levende mosselen in een pan gooi of erger nog, als ik kreeft eet en het dier waarschijnlijk net daarvoor in kokende water is gedumpt… dat kan toch niet anders dan een vreselijke dood zijn? Aan de andere kant: vissen worden ook opgevroten door hun grotere broeders. Zo met huid en haar belanden ze in de maag van hun belager. Hoe lang duurt hun doodstrijd dan? Is het niet gewoon de wet van eten en gegeten worden. Dat is uiteraard makkelijk roepen als je niet tot het soort behoort dat doorgaans gegeten wordt, maar toch. Is dat niet gewoon de natuur?

De roep om verdoving bij het doden van vissen wordt steeds luider en ik hoop dat dit binnenkort wetgeving gaat worden. Ook al zie ik niet direct hoe je duizenden spartelende scholletjes in een keer kunt verdoven. Doe je ze stuk voor stuk, dan zijn de meeste al door verstikking om het leven gekomen.

Humaan
Er is gelukkig al een soort vis waar het doden 'humaan' wordt uitgevoerd: de biologische zalm. Superduur, dat wel maar zoals altijd vind ik dat een dier niet hoeft te leiden omdat ik te krenterig ben. Er komen steeds meer biologisch viskwekerijen bij, ook van forel en meerval. Wil ik mijn duurzame daden serieus nemen dan zal ik mezelf voortaan moeten beperken tot biologische vis. Maar ai, die mossel is toch soms wel heel erg lekker.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria