Duurzame daad 26 - kiezen voor kwaliteit

Duurzame daad 26 - kiezen voor kwaliteitVan de week kocht ik bij een bekende winkelketen een leesbril. Ik denk dat het de derde was in 1 jaar tijd. De pootjes vallen er af vanwege een gammele constructie van het scharnier. En de bril is zo geconstrueerd dat er niets aan valt te repareren.
Ik heb meerdere leesbrillen in huis. Dat is handig, want dan heb je er altijd eentje binnen handbereik en ze kosten toch praktisch niets, € 5 per stuk.

Aarzeling
Ik heb er ook eentje altijd in mijn werkkamer liggen. Deze heb ik tijdens een vakantie gekocht toen daar mijn 5 euro brilletje kapotging. Dit buitenlandse model was duur, weet ik nog wel. Vier keer de prijs, die ik gewend was voor een leesbril uit te geven en zo duur dat ik lang heb geaarzeld of ik 'm wel wilde kopen. Maar er was eigenlijk geen andere optie. Ik kan geen letter meer lezen zonder dit hulmiddel. Deze vakantie was 4 jaar geleden, bedacht ik me van de week. Ondertussen heb ik dus minstens 10 zogenaamd goedkope brillen gekocht.. Duidelijk een voorbeeld van 'goedkoop is duurkoop'. Ik vind dit altijd een wat betweterig zuur gezegde, maar - zoals altijd bij dit soort wijsheden - absoluut waar.

Hoe lang gaat een nietmachine mee, of een pannenset?

Ik betrap mezelf erop dat ik de neiging heb om meer op de prijs te letten dan op kwaliteit. Niet zozeer bij voedsel of bij kleding maar bij gebruiksartikelen waar ik de kwaliteit ook niet zo goed van kan inschatten. Ze zien er bij aanvang altijd wel oké uit en ik weet niet hoe lang een nietmachine, een verfkwast of een pannenset mee moet gaan.
Mijn man heeft het tegenovergestelde. Hij koopt altijd degelijke spullen, het liefst van A-merken en betaalt daar dan ook de hoofdprijs voor. Maar wel met het resultaat dat zijn spullen niet kapot te krijgen zijn. Gezien mijn brillenervaring, denk ik dat hij uiteindelijk goedkoper uit is. Niet alleen daarom zou ik zijn keuzes over moeten nemen. Ik pretendeer de duurzame van ons tweeën te zijn, maar in feite is hij dat en neemt hij het woord in zijn letterlijke betekenis: iets is duurzaam als het lang mee gaat.

Zwaarder
Ik heb voor de grap beide leesbrillen eens gewogen. De goede kwaliteit weegt 8 gram zwaarder. Er is dus 25% minder plastic nodig voor het goedkope modelletje. Maar ook dat compenseert niet de extra CO2 en grondstoffen die nodig zijn om deze bril te maken. Ik weet het niet zeker maar ik denk dat dit met alle spullen zo is. Goedkoop is niet alleen duurkoop wat betreft geld maar wat betreft alles.
Wil ik mezelf echt duurzaam noemen dan zal ik toch zeker de gewoonte van mijn man over moeten nemen. Het zal wel even slikken zijn in de winkel maar ik ben nog elke dag blij met mijn vakantiebrilletje en daar moet ik me dan maar aan vasthouden.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria