Altijd goed gekleed

Altijd goed gekleed

Geen branche waar de misstanden zo groot zijn als de kledingindustrie, maar er zijn gelukkig ook vele bedrijven die het goed doen. Het vergde wat onderzoek maar je vindt nu via de Goede Gids elke gewenst kledingstuk of modeaccessoire bij ruim 700 Goede adresjes.
Bij de beoordeling van kleding, schoenen en modeaccessoires gaat het volgens de Goede Gids om een viertal punten: de arbeidsomstandigheden, de behandeling van dieren, de gebruikte materialen en de impact op het milieu.

Goed gemaakt
Alle punten zijn belangrijk, maar arbeidsomstandigheden noemen we wel als eerste. De internationaal aanvaarde eisen m.b.t. goede arbeidsomstandigheden zijn:
1. Geen slavenarbeid
2. Geen discriminatie
3. Geen kinderarbeid
4. Veilige gezonde werkomstandigheden
5. Leefbaar loon
6. Geen excessieve werkweken
7. Een bindend arbeidscontract.
8. Recht van vergadering

Merken worden pas opgenomen in de Goede Gids als ze de eerste 4 punten garanderen. Tekenen ze voor alle 8 dan krijgen ze het 'Goed voor mensen' icoontje. Het assortiment van de (web)winkels in de Goede Gids bestaat vaak uit een aantal kleine merken of eigen productie. Ook zij moeten garanderen dat hun assortiment voor minimaal 75% voldoet aan bovengenoemde eisen.
Hoewel als laatste genoemd is vooral Recht van vergadering (= vakbond) van belang, want daarmee kunnen de eerste zeven punten makkelijker worden afgedwongen.

Mooie materialen
Een bedrijf kan ook het 'Goed voor de aarde2' icoontje krijgen: het assortiment bestaat dan uit minimaal 75% milieuvriendelijke materialen als biokatoen, vlas of bamboe en/of het gebruikte materiaal wordt milieuvriendelijk geproduceerd zoals natuurlijk gelooid leer of gesponnen bamboe.
Kijk hier voor meer informatie over deze materialen.
Soms zie je een merk met een 'Goed voor de aarde1' icoontje: dit merk voert dan een duurzaam energiebeleid.

Diervriendelijk of veganistisch
Heeft een bedrijf het 'Goed voor dieren' icoontje dan wordt er geen gebruik gemaakt van dierlijke producten (met name relevant bij schoenen, tassen en riemen) of garandeert het bedrijf dat de dieren, die grondstoffen leveren, zoals schapen of konijntjes voor hun wol onder goede omstandigheden gehouden worden.

Kijk voor meer informatie over goede kleren bij SchoneKleren Campagne of FairWear Foundation.
De kledingwebwinkel WatMooi heeft een heel handige Wiki gemaakt over duurzame mode.Onze favorieten

Eerlijke modemerken en (web)winkels; ze bestaan en het worden er steeds meer! Én je hoeft er nooit meer naar te zoeken. Want ze staan in de Goede Gids. Wekelijks tippen we je drie van onze favorieten.

SAINT BASICS introduceert ondergoed van Eucalyptushout. Na biokatoen en tencel blijft dit Nederlandse modemerk zoeken naar de beste duurzame materialen. Eucalyptus nadert de perfectie: superzacht, ademend en antibacterieel. Pesticiden en waterverspilling zijn verleden tijd. En uiteraard wordt al het ondergoed zonder kinderarbeid en andere ellende netjes gemaakt in Portugal. Een goede outfit begint bij de beste basics.
Uitproberen? Saint Basics geeft 10 cadeaucheques t.w.v. € 25 weg. Kijk hiervoor in je account.

WATMOOI was in 2006 een van de eerste webwinkels in Nederland, die zich volledig toelegde op duurzame mode. Nu heeft ze de grote duurzame merken in haar assortiment, zoals King Louie, Armedangels en Komodo. Maar ook onbekende pareltjes. Eigenaresse Joke Bom heeft een goed oog om deze krenten uit de pap te vinden. Ze wil graag dat je met deze kleding een mooi gevoel krijgt: niet alleen omdat je er mooi uitziet maar ook omdat je mode draagt die gemaakt is met respect voor mens en natuur.
Ook watMooi verloot 10 cadeaucheques t.w.v. €30 onder Goede klanten. Kijk hiervoor in je account.

MISS GREEN is een Nederlands merk, dat hippe maar vooral ook elegante mode maakt, die vele seizoenen meegaat. Uit handen van ontwerpster Maaike Groen ontstaan twee collecties per jaar, die goed op elkaar afgestemd zijn en dus eindeloos combineerbaar. Alle kleding wordt gemaakt van GOTS gecertificeerde, biologisch stoffen. En uiteraard onder goede werkomstandigheden!
Als Goede klant kun je via je account een waardebon t.w.v. € 12,50 aanvragen.

Eerder genoemde merken? Bekijk onze Goede tips

Goede tips mode

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria