Duurzame daad 8 - De opgave

Duurzame daad 8 - De opgave'CO2, ik stop er mee!' Vorige week nam ik dat dappere besluit. Het voelt hetzelfde als ettelijke jaren geleden toen ik wilde stoppen met roken. Opeens ben je er klaar mee. Wil je niet meer als verslaafde door het leven gaan. Als je die grens over stapt - heb ik ondervonden - dan is stoppen niet zo ingewikkeld. Zou dat hetzelfde zijn met CO2?

Ooit interviewde ik een professor Gezondheidspsychologie over de overeenkomst tussen stoppen met roken en afvallen. Ik kan me nog precies herinneren wat ze erover zei: 'Hoe verder de beloning in de toekomst ligt, des te lastiger wordt afzien. Als je nú trek hebt in taart of een sigaret, dan is dat slanke of gezonde lijf even heel ver weg.' En een andere deskundige wist mij te vertellen dat mensen blijven roken, puur omdat het nu eenmaal makkelijker is dan stoppen.

We genieten van 22 graden half oktober

Opa van 90
Met CO2 is het net zo, denk ik. Even makkelijk in de auto naar de supermarkt, snel het eten ontdooien in de magnetron of in december lekker met het vliegtuig naar de zon…
Morgen stop ik met roken, morgen begin ik met afvallen, mórgen ga ik voor klimaatneutraal. De wens is er, de uitvoering laat op zich wachten. Voorlopig hebben we in Nederland immers geen last van orkanen, overstromingen en woestijnvorming. Sterker nog, we genieten van de 22 graden half oktober. Kennen we ook niet allemaal een rokende opa, die fluitend 90 is geworden? Misschien valt het toch wel mee met het klimaat.
Grappig is wel om te concluderen dat CO2 net zo verslavend is: we kunnen niet zonder, althans niet zonder het comfort dat CO2 veroorzaakt.

Laat ik eerst uitzoeken om hoeveel het eigenlijk gaat. Hoeveel staat er op mijn persoonlijke conto? Ik google op CO2 en krijg ruim acht miljoen hits. Met stip op nummer 1 staat het KNMI met een alarmerend bericht 'Atmosferische CO2 concentratie blijft stijgen.' Misschien toch wel goed zo'n boodschap, het motiveert. Net zoals berichten over de vreselijke kwalen die je van roken krijgt.

Hard oordeel
Als ik verder zoek dan weet Milieu Centraal mij te vinden: 'Bereken je CO2 uitstoot'. Het is een leuk testje met 12 simpele vragen maar met een hard oordeel: 30 ton! We hebben bij ons thuis met z'n tweetjes veel meer geproduceerd dan een gemiddeld gezin in Nederland. Oorzaak: de vliegreizen van afgelopen jaar naar vrienden in het buitenland.

Het zijn interessante cijfers: volgens Milieu Centraal doen we in Nederland per persoon 10 ton CO2. Dat cijfer blijkt te kloppen met de totale CO2 productie in Nederland. Volgens het CBS is dat 167 miljoen ton. Gedeeld door 17 miljoen inwoners is dat inderdaad een tonnetje of 10 per persoon. Het wereldgemiddelde is 5 ton. In de jaren zestig, toen schaatsen op natuurijs nog geen unicum was, deden we in Nederland 6 ton per persoon en wereldwijd 2.

Streefgewicht
Volgens datzelfde Milieu Centraal zouden we de helft moeten inkrimpen om de temperatuurstijging tot 2 graden te beperken. Dus terug naar de jaren zestig. Maar ik wil wel weer kunnen schaatsen! Is dan die 2 ton wereldwijd geen beter uitgangspunt? Net als een streefgewicht, dat je eigenlijk nooit haalt omdat je halverwege helemaal genoeg hebt van het lijnen?

Van de 15 naar de 2 ton zonder spreekwoordelijke maagverkleining. Oeps, dat is een opgave. Hoe ga ik dat in vredesnaam bewerkstelligen?

Wordt vervolgd

Een gemiddeld huishouden in Nederland van 2,2 personen veroorzaakt 22,5 ton CO2. Bron: Milieu Centraal



Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Mooie leerzame video over CO2 in de atmosfeer:





Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria