De vega favoriet van... Milouska Meulens
Milouska Meulens begint haar loopbaan bij het Jeugdjournaal. Nu is ze vooral bekend als presentatrice van Vroege Vogels TV en het duurzaamheidsprogramma Groen Licht. Goed omgaan met mens, dier en aarde loopt dus als een groene draad door haar leven. Geen wonder dat ze geen vlees eet. Veel van haar inspiratie haalt ze van de foodblog
livingthegreenlife, vooral als peulvruchten de hoofdrol krijgen.
Rode linzenzoep met zoete aardappel60 ml kokosolie (4 grote lepels)
2 rode uien
300 gram zoete aardappel
2 grote wortels
3 teentjes knoflook
4 tomaten
200 gram rode linzen
bladgroenten naar keus (bv verse spinazie)
sap van een citroen
1 liter groente bouillon + 250 ml water
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel curry
1 theelepel komijnpoeder
Verhit de kokosolie in een soeppan. Snij ui en wortel in stukken. Wanneer de kokosolie is gesmolten, voeg je de ui en de wortel toe. Roer goed door, zet het vuur laag en laat zo'n vijf minuten stoven. Voeg de kruiden toe en roer ze een minuut door de wortel en de ui.
Snij 3 tomaten in stukken en doe deze, samen met de linzen in de pan. Meng en giet de bouillon erbij. Zet het vuur hoog en breng de soep aan de kook. Schil de zoete aardappel en snij ook deze in stukken. Wanneer de soep kookt doe je de blokjes erbij en zet je het vuur laag.
Kook de soep een half uur tot de linzen en de zoete aardappel zacht zijn. Giet alles in je blender en mix tot je een dikke, egale soep hebt. Giet alles terug in de pan, voeg het overige water en het citroensap toe, gevolgd door de bladgroenten en de 4de tomaat in blokjes. Roer nog even goed door en schep in kommen. Versier eventueel met wat verse peterselie en geniet!
Nieuwe luxe
Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en
last but not least vooral niet voor de dieren zelf.
Woensdag gehaktdagToch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.
Uit de gratieMaar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.
3 makkelijke stappen
Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:
1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees
Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.
Eerdere vega favorieten van bijvoorbeeld 3FM dj Eva Koreman en acteur Huub Stapel lees je hier