Janine tipt haar vega favoriet

Janine tipt haar vega favorietJanine Abbring werd bekend bij het grote publiek door haar val in Zuid Afrika bij de opnames van Wie is de Mol. Faam verwierf ze dit jaar door haar prachtige interviews tijdens Zomergasten, vooral met burgermeester Eberhard van der Laan. Gezeten op een omgekeerde caravan, die als een klein eiland in het water dreef, kon ze als geen andere presentator de spanning gedurende de 3-uur durende marathonsessies vasthouden.

Wat nog niet veel mensen weten is dat zij ook de drijvende kracht is achter Zondag met Lubach. Zag je haar op het podium bij de uitreiking van de Televizierring 2017? Arjen vond het een hele eer dat hij met haar mocht werken (of zei hij het nu andersom?). Eerder werd Zondag met Lubach al bekroond met de Zilveren Nipkow en de geruchtmakende video's gaan wereldwijd viral.

Dierenliefhebber
Janine is dus programmamaker, tekstschrijver, journalist en presentatrice maar vooral ook dierenliefhebber. Sinds haar 15de is ze vegetariër, toen dat nog beschouwd werd als rare hobby. Gelukkig ziet zij wel verandering van mentaliteit. Janine: 'er wordt steeds beter nagedacht over de vraag waar ons voedsel vandaan komt'. Raar vindt ze het als mensen alleen maar bewust willen zijn als het geen moeite of geen geld kost: 'je doet het toch ook voor jezelf'.

Bloemkoolvariaties
Janine: 'Ik ben momenteel heel dol op bloemkool, en dan vooral de geroosterde variant. Daar kun je echt alle kanten mee op. Als je een flinke scheut olijfolie, een theelepel kerriepoeder, wat peper en zout door bloemkoolroosjes husselt en deze bruin roostert in de oven heb je een geweldig basisproduct om zo op te eten (hmmm). Je kunt ze ook vervolgens pureren met bouillon, een flinke scheut kokosmelk en dan serveren als geroosterde bloemkoolsoep (heerlijk vegan, maar ook lekker met wat feta eroverheen gekruimeld).

Of je pureert de roosjes na het roosteren, voegt er een kop gekookte quinoa, twee rauwe biologische eieren, wat vegetarische kaas, kruiden naar smaak (peterselie, knoflook, of koriander, net wat je lekker vindt) en wat boekweitmeel of paneermeel aan toe. Kneden tot je een goede substantie hebt, olijfolie in de pan en dan bak je er burgertjes van. Grammen en zo weet ik niet. Ik volg geen recepten en kook altijd erg op gevoel. Dat gaat meestal wel goed.'

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Toch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.

De overige vega favorieten vind je hier

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria