Duurzame daad 10 - In 5 stappen klimaatneutraal

Duurzame daad 10 - In 5 stappen klimaatneutraalZonder mij
'Wat deed jij toen het tij nog te keren viel?'. Ik denk niet dat mijn neef Max - aan wie ik deze woorden 2 blogs geleden toeschreef - straks zijn beschuldigende vinger mijn kant op zal wijzen. Hij heeft wel het recht. Elk griezeltje teveel aan CO2, die de klimaatverandering veroorzaakt komt immers door … mij. Zonder mij geen kolencentrales, zonder mij geen chemische industrie, zonder mij geen vliegverkeer, vrachtverkeer, miljoenen melk- en vleeskoeien…noem maar op.
Nee, wees niet bang. Ik leid niet aan grootsheidswaanzin. Ik zie mijzelf meer als metafoor voor de consument in z'n algemeenheid.

Ze laten mij als consument mooi links liggen

Het valt me op dat elke sector gewezen wordt op zijn verantwoordelijkheid: de energiesector, de agrarische sector, de transportsector; allemaal moeten ze minderen op straffe van. Maar mij als consument laten ze mooi links liggen. Zo blijf ik - als daadwerkelijke boosdoener - lekker buiten schot. Hooguit krijg ik wat vriendelijke suggesties om een keertje minder vlees te eten of op warme truiendag de kachel een graadje lager te zetten.
Zijn politici te bang om mij aan te spreken uit de vrees dat ik hen de rug toekeer bij de volgende verkiezingen? Kom op, zeg, doe niet zo slap. Zet mij ook eens aan het werk! Zo ingewikkeld is het niet.

Stap 1 - goed voor 4 ton
Bij ons thuis zijn we ons tweetjes, dus goed voor gemiddeld 20 ton CO2. Het schema hieronder van Milieu Centraal heeft het overzichtelijk in partjes verdeeld. 4 ton CO2 voor energie. Met één simpel telefoontje ben ik al 4 ton kwijt.
Qurrent, Greenchoice, Vandebron, Eneco… talrijk zijn de energieleveranciers die echte groene stroom leveren. Toegegeven als vandaag iedereen in Nederland een van deze partijen belt, dan is er een probleem. Want zoveel groene stroom wordt er in Nederland nog niet opgewekt.

Valse groene stroom

Er komt ook nog groene stroom uit Noorwegen, maar dat is eigenlijk niet echt. In Noorwegen is alle stroom groen. Omdat Noren niet specifiek om groene stroom vragen maar gewoon om stroom, mogen Noorse waterkrachtcentrales het groene van hun stroom apart verkopen in zogenaamde Certificaten van Oorsprong.
Ben je afnemer van groene stroom uit Noorwegen? Dan krijg je gewoon grijze stroom van kolencentrales geleverd. Maar door zo'n Certificaat mag het groen genoemd worden. Wordt hier vals gespeeld? Oordeel zelf. Hier lees je er meer over.

Wij thuis zijn in ieder geval overgestapt naar Hollandse Wind van Eneco. Met één telefoontje. Geen idee hoe ze het achter de schermen regelen met onze vorige aanbieder. Als het maar werkt. En dat doet het. We kregen er direct Toon bij cadeau. Toon toont wanneer we stroom gebruiken. En tja, dat kopje thee even opwarmen in de magnetron laat een enorme piek zien. Dus dat laten we voortaan achterwege. Hoe minder stroom je gebruikt des te beter. Ook al is 'ie groen én echt.




Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Kijk hier naar Felix, die Algemene Vergadering van de VN toespreekt met een vlammend pleidooi om het klimaatprobleem aan te pakken:





Beste én goedkoopste
Qurrent is een relatief nieuwe energiemaatschappij en opgezet door een aantal milieuorganisaties. Ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk. Het doel van Qurrent is om groene energie van Hollandse makelij tegen een eerlijke prijs aan te bieden. Opvallend genoeg zie je Qurrent standaard in de top 5 van goedkoopste energieleveranciers. Ben je Goede klant, dan zie je in je account een speciale aanbieding.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria