Duurzame daad 11 - Alles met mate

Duurzame daad 11 - Alles met mateEen week of wat geleden at ik met een vriendin in een restaurant in Amsterdam. We bestelden hetzelfde; een stoofpotje van wild konijn. Even voor de goede orde: ik ben verre van een vleesfanaat maar zeker ook geen vegetariër. Beesten in de natuur vreten elkaar ook op, is daarbij mijn redenatie. Alleen vind ik niet dat dieren vanwege mijn krenterigheid moeten lijden. Dus als ik vlees bestel, moet het minstens afkomstig zijn van een diervriendelijke boerderij of zoals nu uit het wild.

Doggy bag
Het bestelde stoofpotje arriveerde; althans wel voor mijn vriendin maar door een vergissing niet voor mij. Of ik wilde wachten? 'Jawel, dan doe ik alvast mee met haar', antwoorde ik. Tegen de tijd dat mijn potje arriveerde, waren we klaar met eten. Voldaan en het bordje leeg. De portie was zodanig groot dat we er met gemak met z'n tweetjes van konden eten. We kregen konijn 2 als doggy bag mee naar huis.

Nee, deze blog gaat niet over voedselverspilling maar over CO2. Ik moet namelijk aan het voorval denken nu ik de CO2 test van Milieu Centraal nog eens onder de loep neem. Belangrijk onderdeel daarvan is namelijk de hoeveelheid CO2 die veroorzaakt wordt door het consumeren van vlees en zuivel. Een veganist veroorzaakt toch wel mooi 2 ton minder CO2 dan de gemiddelde carnivoor. Vooral rundvlees is wat dat betreft een klapper, hoewel een duidelijk cijfer niet is te vinden. Het hangt er vanaf hoe het dier heeft geleefd en waar het is opgegroeid.

Je kunt er hele volksstammen mee laven en voeden

Niet alleen haar vlees is een boosdoener ook kaas, yoghurt, melk, slagroom: eigenlijk alles des koes wordt gekwalificeerd als een ernstige bron van CO2. Daarbij komt nog de enorme hoeveelheid water en gewassen, die Clara en haar zusters dagelijks verorberen. Je kunt er hele volksstammen mee laven en voeden. Geen wonder dat de meeste milieuorganisaties zich hard maken voor een totale ban van vlees en rundvlees in het bijzonder.

Grote stappen
Toch twijfel ik of ik dit onderdeel uit mijn menu moet schrappen. Begrijp me goed, het kan nooit kwaad en het zou mij niet echt deren maar - ook al lijkt twee ton heel veel - een tripje maar Thailand doet net zo veel. Ben je van de grote stappen, snel thuis, dan kun je beter zo'n vliegreis laten.

Ik ben een groot voorstander van 'alles-met-mate'. Dat lijkt een enorm saaie levenshouding maar niets is minder waar: je kunt namelijk al je zondes in stand houden... zij het met mate.
Tegenwoordig doe ik twee keer per week geen vlees en bij voorkeur geen rundvlees. Als ik dat invul bij het testje van Milieu Centraal, heb ik al de helft geschrapt. Ook heb ik de oude wijsheid van mijn opa, huisarts in Weesp, weer even opgehaald: '75 gram vlees is ruim voldoende om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt'. De doggybag met konijn bleek zelfs voldoende voor z'n drietjes.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria