Duurzame daad 16 - Kijken, ruiken, proeven

Duurzame daad 16 - Kijken, ruiken, proevenLaatst las ik het verslag van een groot internationaal onderzoek waarin aangetoond werd dat het heel goed mogelijk is om alle bewoners van deze aarde van voedsel te voorzien. Ook in de toekomst als we met die voorspelde 9 miljard mensen zijn. Voedsel dat bovendien biologisch is verbouwd, dus zonder gif en genetische manipulatie.

Tot nu toe werd dit altijd voor onmogelijk gehouden. De opbrengst van biologische landbouw per hectare gecombineerd met de wereldwijd beschikbare landbouwgrond zou daarvoor simpelweg te gering zijn. Voor- en tegenstanders van bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie zijn het wat dit betreft best met elkaar eens. De oplossing voor het probleem ligt volgens de onderzoekers alleen niet aan de productiekant én is in feite heel simpel: los de voedselverspilling op.

Rariteit
Voedselverspilling is een hot-item. Overal bloeien initiatieven op om deze rariteit uit de wereld te helpen. Kijk hier bijvoorbeeld.
In de Europese Unie wordt 20% van het geproduceerde voedsel weggegooid; door de boeren, door groothandels, door supermarkten en restaurants maar vooral door ons, consumenten. Per jaar kieperen we ongeveer 44 miljoen ton eten in de vuilnisbak. Oorzaak hiervan ligt voor een groot deel bij diezelfde Europese Unie, die met een onuitputtelijke hoeveelheid richtlijnen en verordeningen de voedselveiligheid tot in de puntjes geregeld wil zien. Zodat wij arme consumenten beschermd worden … Ja, waartegen eigenlijk. Tegen het drinken van zure melk, oud brood, beschimmeld fruit? Dat ruik, proef of zie je zelf toch wel?

Etenswaardig
Door alle THT's en TGT's op de verpakking van vrijwel elk product behalve zout en azijn durven we bijna niet meer te vertrouwen op onze eigen zintuigen of etenswaar nog wel etenswaardig is. En omdat we alles voortijdig weggooien weten we niet meer hoe het proeft, voelt of ruikt als het niet goed is. Laat staan dat we nog weten wat we met alle restjes eten moeten doen.
Vorige week was ik met vakantie. Bij thuiskomst stond er nog van alles in de koelkast, dat ik in de haast voor mijn vertrek niet had weggegooid. De zuivel - ondertussen over de datum - was nog helemaal goed, de groente wat beurzig maar prima te eten. En een gekookt ei zag er wat groenig uit maar smaakte lekker en heeft me geen maagkrampen bezorgd.

Speurtocht
Gisteren heb ik alle producten die we thuis consumeren eens onder de loep genomen; van welke producten kan ik niet zelf ontdekken of het nog wel oké is? En na een kleine speurtocht kon ik alleen maar vlees en vis aanwijzen. Daar word je echt ziek van als het bedorven is. Maar van de rest is het duidelijk aantoonbaar en zijn die THT's en TGT's eerder stoorzenders dan hulpbronnen. Voortaan zal ik weer op mijn zintuigen vertrouwen. Ik heb ze niet voor niets. Laat die biologische landbouw maar komen.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria