De vega-favoriet van ... Melissa Hemsley

De vega-favoriet van ... Melissa Hemsley

EAT HAPPY heet het nieuwe kookboek van Melissa Hemsley, dat net in het Nederlands vertaald is. De titel is Engels gebleven want 'Eet gelukkig' klinkt natuurlijk een beetje vreemd. Bovendien begrijpt iedereen in Nederland wat de woorden betekenen. Maar wat ze inhouden? Dat vraagt om een nadere uitleg aan de schrijfster. Zij is de helft van een beroemd Engels zusterlijk duo met een prime-time televisieprogramma op de BBC, meerdere kookboeken op hun naam en een hippe brasserie in Londen.

Genieten
In het Amsterdamse pop-up restaurant Baut vertelt Melissa uitvoerig wat eat happy voor haar inhoudt: "Voor mij is gelukkig eten een heel palet: koken met mooie verse ingrediënten, lekkere maar niet te ingewikkelde recepten, gezellige voor anderen koken, uitgebreide gesprekken tijdens het eten, van restjes nieuwe gerechten maken. Kortom, heel bewust genieten van de 3 maaltijden, die je dagelijks verorbert.

Voldoening
Van mijn moeder heb ik geleerd om met respect met voedsel om te gaan en nooit eten weg te gooien. Destijds vond ik het vreselijk om kliekjes te eten want ik associeerde het met armoedig maar het tegendeel is waar. Het geeft heel veel voldoening om iets nieuws te kunnen creëren van left-overs in je koelkast. In mijn boek heb ik daar dan ook veel aandacht voor. Ook pleit ik voor kwalitatief goed voedsel. Dat is wellicht wat duurder maar je proeft het er echt aan af. Ik heb in mijn boeken wel recepten met vlees en vis, maar zelf kies ik heel graag voor vegetarisch. Mijn favoriete recept in mijn boek? Eigenlijk allemaal, maar als ik moet kiezen, dan is Gekruide halloumi en kikkererwten met taboulé wel een topper.

Gekruide halloumi en kikkererwten met taboulé

Gekruide halloumi en kikkererwten met taboulé1 eetlepel kokosolie
1 theel. gemalen komijnzaad
1 theel. gerookte paprikapoeder
1 theel. chilivlokken
1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt
250 g halloumikaas in blokjes van 2 cm
2 theel. ahornsiroop

Taboulé
500 ml groentebouillon van een tablet
200 g zwarte guinoa
3 tomaten, fijngehakt
1/2 komkommer in blokjes
1 kleine rode uit, fijngesneden
sap en rasp van 1 citroen
6 eetlepels extra virgine olijfolie
3 flinke handenvol slabladeren
4 volle eetlepels peterselie, fijngesneden
1 volle eetlepel muntblaadjes, grofgesneden
zeezout en zwarte peper

Voor erbij
1 kleine handvol pistachenoten
1 kleine handvol granaatappelpitjes of gedroogd fruit

Bereiding
1) Maak de quinoa klaar met de bouillon volgens de verpakking.
2) Doe de overige ingrediënten voor de taboulé behalve de slabladeren en de kruiden in een grote kom.
3) Stort de gare quinoa in de kom en meng alles.
4) Smelt in een koekenpan de kokosolie en voeg de specerijen toe. Roer 1 minuut op halfhoog vuur.
5) Draai het vuur hoog, voeg de kikkererwten en de halloumikaas toe en schep alles om in de gekruide olie. Bak in 1 minuut goudbruin. Schep de halloumi om en bak de andere kant bruin. Sprenkel de ahornsiroop erover en laat het mengsel 30 seconden pruttelen. Schep nog een keer om zodat de kikkererwten en kaas met de hartig-zoete olie zijn omhuld.
6) Meng de taboulé met de slabladeren en kruiden en voeg het kikkererwtenmengsel toe. Serveer het gerecht direct, eventueel bestrooid met pistachenoten en granaatappelpitjes.

Shannon
Door: Shannon

Win EAT HAPPY van Melissa Hemsley

Het nieuwe kookboek EAT HAPPY is super inspirerend en de meeste gerechten heb je in een handomdraai op tafel (soms zal het iets langer duren dan de beloofde 30 minuten, maar dan maak je ook wat bijzonders).
We kunnen een aantal exemplaren haar kookboek weggeven aan Goede klanten. Ga naar je account om te lezen hoe je in aanmerking komt. Nog geen Goede klant. Kijk dan HIER.

Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Wat eten we toch graag vlees; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week op maandag een nieuwe vega-favoriet.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria