Cesar tipt zijn vega favoriet

Cesar tipt zijn vega favorietOp zaterdag 9 september vindt er op het Scheveningse strand een unieke gebeurtenis plaats. Maar liefst 2.000 drummers en percussionisten gaan met elkaar het grootste drumconcert ooit geven. Aanstichter van dit spektakel is Cesar Zuiderwijk, Neerlands bekendste drummer en al 40 jaar bandlid van de Golden Earring. Een rocker in hart en nieren, die vroeger met volle teugen genoot van het 'wilde leven' als popmuzikant. Nu heeft hij vooral plezier met het kweken van eigen fruit en groente in de tuin bij zijn huis, net buiten de stad.

Ruilen met de buren
Cesar: "Voor mij is duurzaamheid vooral terug naar de basis; simpelweg je eigen eten verbouwen, het zien groeien, oogsten, direct opeten en wat je niet op kunt wecken of ruilen met de buren. Zo krijg ik eieren van een vriend met kippen en geef ik hem mijn groenten. De ouderwetse ruileconomie zou wat mij betreft zo weer terug mogen. Zelfs in de stad is dat mogelijk. Maak van al die leegstaande gebouwen stadstuinen, waar mensen hun eigen voedsel kunnen telen. Dan hoeven ze niet in plastic verpakte komkommers en paprika's te kopen. Of nog erger kant-en-klaarmaaltijden uit potjes. De lekkerste maaltijden zijn het simpelst. Bijvoorbeeld speltpizza met wat groenten uit de GreenEgg."

Het concert Four Horizons is onderdeel van het Feest aan Zee festival dat het 200 jarig bestaan van Scheveningen als badplaats luister bij zet. Voor meer informatie: www.2000drummersaanzee.nl.

Speltpizza met blauwe kaas
De truc voor een knapperige bodem is 2x bakken. De vulling verschilt, ik kijk wat er geoogst kan worden of in de koelkast ligt. Het liefst zo weinig mogelijk: beetje blauwe kaas en verse groenten.

Ingrediënten voor de bodem:
500 gram speltbloem
7 gram droge gist
300 gram lauw water
10 gram zout
klein beetje olijfolie
biologische tomatensaus van Ekoplaza

Bereiding
Meng in een keukenmachine de speltbloem, gist en het water. Kneed er in 5 minuten een soepel deeg van. Voeg na 2 minuten kneden het zout toe. 10 minuten met de hand kneden kan ook. Vet een kom in met een beetje olijfolie, leg daarin het deeg en laat ± 45 minuten rijzen. Verwarm de GreenEgg of de oven op 250 graden. Bestrooi het aanrecht met speltbloem. Neem een stukje van het gerezen deeg en rol het met een deegroller dun uit. Herhaal zo vaak als er deeg is. Leg de pizzabodems op het rooster van de GreenEgg of de oven, bestrijk ze met tomatensaus en bak ze 7 minuten. Laat de pizzabodems afkoelen. Je kunt ze nu ook invriezen. Beleg de pizza's voor het eten met de gewenste ingrediënten en bak ze af in wederom 7 minuten.


Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Wat eten we toch graag vlees; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week op maandag een nieuwe vega-favoriet.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria