De vega-favoriet van... Romana Vrede
Vorig jaar won ze de Theo d'Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor haar rol in RACE. Dit jaar is ze genomineerd voor haar rol in the Nation. Romana Vrede is sinds 2017 verbonden aan een van Neerlands beste toneelgezelschappen: het Nationale Theater. Zondag 29 juli is zij de eerste Zomergast van dit seizoen. Janine Abbring (
hier vind je haar vega favoriet) vraagt dan naar al haar diepe zielenroerselen.
Wij vroegen wat duurzaamheid voor haar betekent. In eerste instantie verontschuldigt zij zich dat ze er niet heel bewust mee bezig is. Om vervolgens een super duurzame en even simpel uit te voeren levenstijl te beschrijven: afval scheiden, geen troep op straat gooien, groene stroom, niet bij de Primark kopen, kiezen voor kwaliteit zodat spullen lang mee gaan, plastic vermijden en weinig vlees eten…
Allemaal heel normaal voor Romana, maar voegt ze eraan toe: "Rotzooi zou gewoon niet verkocht mogen worden. De bioindustrie zou verboden moeten worden, net zoals sterk vervuilende auto's of spullen die zo kapotgaan, kleding die met kinderarbeid gemaakt wordt… Het is als consument best heel lastig om uit te vinden wat goed of slecht is. Maar als het gewoon niet verkocht wordt, dan is het probleem opgelost. Wat mij betreft mag de overheid daar wel de hand in hebben."
Spaghetti aglio olio
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram verse spaghetti
bosje platte peterselie
2 teentjes knoflook
1 rode peper
Parmezaanse kaas
goede olijfolie in te bakken
Verwijder de pitjes uit de rode peper, snijd knoflook en rode peper fijn. Verhit in een koekenpan de knoflook met rode peper. Kook in een andere pan de spaghetti beetgaar. Snipper de peterselie. Als de spaghetti gaar is, afgieten en uit laten dampen. Voeg de pasta vervolgens bij het knoflookmengsel. Voeg de peterselie toe en laat het geheel even doorbakken. Verwarm ondertussen 4 borden. Verdeel de spaghetti over de borden en drapeer plakken Parmezaanse kaas er over. Serveer direct met een lekkere groene salade.
Door: Annemarie de Raadt
Nieuwe luxe
Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en
last but not least vooral niet voor de dieren zelf.
Woensdag gehaktdagWat eten we toch graag vlees; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.
Uit de gratieMaar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.
3 makkelijke stappen
Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:
1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees
Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week op maandag een nieuwe vega-favoriet.